Hubble Uzay Teleskobu göreve geri döndü!

Spread the love

20 yıldır görevde olan ve insanlığı evrenin sırlarına bir adım daha yaklaştıran Hubble Uzay Teleskobu, geçen ay bir sorun bildirmişti. Teleskopta bulunan 80’lerden kalma bilgisayarın arıza yapmasından sonra emektar uzay aracı için umutlar kesilmişti. Bugün gelen habere göre Hubble, görevine devam edebilecek.

Hubble Uzay Teleskobu arızası çözüldü
Geçen ay teleskobun ana bilgisayarında bilinmeyen bir arıza oluştu ve gözlem aracı devre dışı kaldı. 1990’dan beri sayısız gözlemi dünyaya ulaştıran araçtan bir aydan beri veri alınamıyordu. Sorunun tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmese de araç kendi kendini güvenli moda alarak veri akışını kesmişti.

Hubble Uzay Teleskobu
NASA’nın bugün yaptığı açıklamaya göre yedek donanımlar devreye girdi ve gözlem aracı ile iletişim yeniden sağlandı. Halihazırda yaşlı olan Hubble, görünüşe göre bir süre daha görev yapmaya devam edecek. Bir süre sonra ise emektar, görevine uzay çöpü olarak devam edecektir.

Hubble bugüne kadar 1.5 milyondan fazla gözlem gerçekleştirdi ve dünyaya iletti. Emektarın ne zaman emekliye ayrılacağı net olarak söylenmese de yerine neyin geleceği belli. NASA’nın ESA ve CSA ile birlikte geliştirdiği James Webb Uzay Teleskobu, bir yerden sonra görevi devralacak. James Webb’in dünyadan 1.5 milyon kilometre uzağa fırlatılması planlanmakta.

kaynak.shiftdelete.com