Yasal Olarak Elektronik Sigara Satışı Başladı

Spread the love

Amerika’da bulunan ve gıda ile tıbbi ürünlerin düzenlemesinde yetkili merci olan FDA tarafından elektronik sigaralar da satışa onay verilmesi büyük yankı uyandırdı. İlk kez bir elektronik sigaranın satışına onay verilmesi konusunda yapılan açıklamalar bu konudaki hassasiyeti öne çıkarttı. 2016 yılından beri kurum, piyasada satışı yapılmakta olan elektronik sigaraları incelemekte ve denetlemekte idi. Bu inceleme ve denetlemeler esnasında hiçbir elektronik sigaranın satışına da izin vermiyordu. Her ay yapılan değerlendirmelerde satış için başvuran binlerce elektronik sigara satıcısının başvuruları ret ediliyordu.

Elektronik Sigara Satışı Başvuruları Ret Edildi

Geçen ay başvuruda bulunan elektronik sigara satışı yapmak isteyenlerin %93’ünün içerisinden 946.000 adet ürünün ret edildiği açıklandı. Öyle ki bu reddedilen ürünlerin satışını yapanlar için yasadışı faaliyet yaptığı ilan edildi. Bunun akabinde sigara kullanımı çok olan ve vazgeçmek isteyenlerin faydasına olabileceği düşünülerek elektronik sigaralar içerisinde üç adet markaya onay verildi. Bu onay verilirken gençlerin elektronik sigara tüketiminin fazla olması ve alışkanlık haline getirmesinin, normal sigara içenlerin vazgeçmesine göre daha az önemli olduğu vurgulandı.

Vuse Markası Satış Onayını Aldı

RJ Reynolds firmasına ait olan Vuse markalı üç adet elektronik sigaranın onayı ile birlikte içerikleri konusunda da araştırmalara başlanıldı. Bu onaylanan ürünler gençler tarafından çok tercih edilen tatlı aromalı elektronik sigara ürünleri değildi. Tam tersine tütün aramalı ürünler olarak onaylandığı belirtildi. Diğer rakiplerine karşı markanın üç çeşidine ona verilmesi yasal olarak satışına izin verilmesi piyasayı hareketlendirdi. Sigarayı bırakmak isteyenler için yapılan bu atılım, gençler arasında daha fazla yaygınlaşacağı endişesini de beraberinde getirdi.

Onayı Derhal İptal Edilir

FDA açıklamalarının içerisinde almış oldukları önlemlerle ilgili bilgiler de verdi. Şayet sigara içmediği halde satışına onay verilen bu elektronik sigaraları kullanmaya başlayanların ve satışların arttığı tespit edilirse verilen onayın derhal iptal edileceği belirtildi. Amerika’da özellikle gençler tarafından kullanılan ve giderek yaygınlaşan, FDA tarafından onay almayan elektronik sigaraların aromalı olanlarının tercihinin artması büyük bir endişeye sebep veriyor.