Keylogger nedir, nasıl anlaşılır ve silinir?

Spread the love

Teknolojinin hayatımızın her alanına nüfus etmesiyle bütün mal varlığımız ve değerli bilgilerimiz sanal ortamdan erişilebilir hale gelmiş durumda. Hal böyleyken hackerlar ve kötü niyetli kişiler, keylogger gibi çeşitli yazılımlar kullanarak verilerinizi çalmayı hedefleyebiliyorlar. Bu yazımızda, “Keylogger nedir? Nasıl anlaşılır? Bilgisayarınıza nasıl bulaşır ve silinir?” gibi çeşitli sorulara cevap arayacağız.

Keylogger nedir?
Öncelikle keylogger’ın ne olduğuna dair sorumuza yanıt arayalım. Keylogger, bilgisayarda yaptığınız her işlemin kaydını tutarak verilerinizi çalmak isteyen art niyetli kişilere gönderen bir casus yazılımdır. İlk önceleri sadece bastığınız klavye tuşlarını kaydedebilen bu yazılımlar, artık bilgisayar üzerinde hemen hemen her yaptığınız işlemi karşı tarafa iletebiliyor.

Daha önceleri sadece Windows platformu için kullanıcıları rahatsız eden keylogger, artık Linux ve MacOS gibi işletim sistemlerinde, hatta Android ve iOS‘ta da karşımıza çıkıyor.

Keylogger nasıl anlaşılır?
Keylogger hem internet üzerinden hem de bilgisayarınıza bağladığınız farklı USB cihazlarından bulaşma özelliğine sahiptir. Bu anlamda hemen hemen her an bilgisayarınız keylogger tehditine açık durumdadır. Her ne kadar günümüzde Windows Defender’ın kapatılmaması keylogger tespiti için yeterli olsa da bazı keylogger yazılımları kolayca tespit edilemeyebilir.

CTRL+ALT+DEL tuşlarına beraber bastıktan sonra gelen ekranda Görev Yöneticisi sekmesine tıklayın. Daha sonra İşlemler kısmına gelerek Services.exe ibaresinin yanına göz atın. Eğer Kullanıcı Adı kısmında System yerine farklı bir şey yazıyorsa, sisteminizde keylogger olabilir. Bunların dışında keylogger olan bilgisayarlarda gözle görülür bir yavaşlama da olacaktır. Ayrıca klavye tuşlarına bastıktan sonra bastığınız harf ekrana bir miktar geç geliyorsa da bilgisayarınıza keylogger bulaşmış olabilir.

Keylogger nasıl silinir?
Bilgisayarınıza bulaşmış bir keylogger olduğundan eminseniz, ilk yapmanız gereken zararlı yazılımı temizlemeden, bilgisayarda herhangi bir şifrenizi veya kullanıcı bilginizi tarayıcınıza veya bir başka yere yazmamak olmalı. Keylogger temizlemek için en etkili araçlar anti-virüs programlarıdır. Her ne kadar Windows Defender bu alanda etkili bir koruma sunsa da bazı keyloggerlar Windows’un güvenlik duvarını aşabiliyorlar.

Bu anlamda, akla gelen ilk uygulamalar Emsisoft, Avira, Kaspersky Internet Security, Norton Power Eraser, McAfee Rootkit Remover ve AVG Antivirus oluyor. Eğer bu uygulamalarla keylogger’ı bilgisayarınızdan temizleyemezseniz, ücretli alternatiflere de yönelebilirsiniz.

Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin.

kaynak.shiftdelete.com