Marka Yönetimi

Spread the love

Oldukça geniş bir kavram olarak kabul edilen marka yönetimi, nasıl bir sürece sahip olduğu veya tam olarak ne anlama geldiği konusunda ele alınan içeriklerden birisidir. Adından da tahmin edebileceğiniz gibi bir markanın oluşturulması ve önem kazanmasına kadar uzanan sürece marka yönetimi adı verilmektedir.

Bahsi geçen süreçten sorumlu olan asıl kişi marka yönetiminden de sorumlu olmakta ve bu zamanda yapılması gereken tüm detayları yerine getirmektedir. Konuyla alakalı birkaç marka yönetim örneği inceleyerek asıl anlatılmak isteneni anlayabilirsiniz.

Kısacası bir markanın oluşturulması aşamasında ihtiyaç duyulan marka yönetimi, uzun zamandır hayatımızda var olan ancak günümüzde bir meslek çatısı altında tercih edilen işlemlerden biri haline gelmiştir. Konuyla alakalı diğer tüm detaylara ise alt başlıklar aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Marka Yönetimi Nedir?

Marka yönetimi nedir şeklinde bir araştırma yaptığınızda bu işin bir meslek olarak kabul edilmeye başlandığını ve aynı zamanda geniş bir kavram olarak kabul edildiğini görebilirsiniz.

Herhangi bir kategoride oluşturulan markanın belirlenmesinden önemli bir kimlik kazanmasına kadar geçen tüm sürece marka yönetimi adı verilmektedir. Uzun bir süreç olması kapsamında bünyesinde ciddi plan ve program barındıran bu işlem bir veya birkaç kişi tarafından yapılabilmektedir.

Asıl amaç yönetim olsa da fikir, hedef ve strateji gibi birçok konuya da önem verildiğini söylemek mümkün olacaktır. Günümüze kadar örnek olarak gösterilen marka yönetimlerini inceleyerek bu işin nasıl yapıldığını görebilirsiniz.

Marka Yönetiminin Avantajları

Ciddi bir işlem olmasının yanı sıra marka yönetiminin avantajları, bahsi geçen işlemin aslında oldukça gerekli ve yararlı olduğunu kanıtlayan detaylar arasında yer almaktadır. Birden fazla avantaja sahip olan bu süreç ile alakalı belirtilen bazı faydalar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Doğru adımlar ile oluşturulan marka sayesinde müşterileriniz size güvenecek ve sizi daima tercih edecektir.
  • Uygulanan plan ve programlar, markanın eskimesinin önüne geçerek piyasada kalıcı olmasını sağlar.
  • Rakiplerinize kıyasla farklı olduğunuzu belli ettiğiniz takdirde alanınızda başarılı bir marka olmaya yardımcı olur.

Sıralanan bu tarz avantajlar çerçevesinde bir markanın doğuşu için marka yönetiminin ihtiyaç olduğunu görebilirsiniz.

Marka Yönetiminde Marka Hikayesi Yaratmak

Marka yönetiminde marka hikayesi yaratmak, rakiplerinizi bir adım geride bırakmanıza yardımcı olabilecek ipuçları arasında yer almaktadır. Günümüzde her fırsatta tercih ettiğimiz büyük markalara baktığımız zaman her birinin bir hikayeye sahip olduğunu fark etmek mümkündür.

Oluşturulacak olan markanın süreci ve belli bir hikayeye sahip olması, müşteri gözünde markayı özel hale getirebilmektedir. Böylece insanlar markanıza ilgi duymaya başlayacak ve hikayeden etkilenerek sizleri tercih etmeye başlayacaktır.

Markanızı nasıl oluşturduğunuzu, nasıl zorluklar yaşadığınızı veya kaç yılınızı verdiğiniz gibi detayları hikaye haline getirerek markanız ile birlikte tanıtabilirsiniz. Böylece hem yeni olmanız hem de bir hikayeye sahip olmanız sayesinde tercih edilen bir marka haline gelebilirsiniz.

Marka Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir markanın güçlü altyapıya sahip olabilmesi için yürütülecek süreçte dikkat edilmesi gereken belli başlı detaylar bulunmaktadır. Marka yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler başlığından yararlanarak bahsi geçen detaylara kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz.

Öncelikle markanızın güçlü bir çıkış yakalamasını istiyorsanız iyi bir strateji ve plan uygulamanız gerekmektedir. Aynı zamanda kurulacak olan yeni markanın nasıl bir kitleye hitap edeceğini de göz önüne alarak uygulamaya geçmeniz markanızın ön planda kalmasına yardımcı olacaktır.

Daima ileri dönük planları uygulamak, hem yeni bir marka olarak tanınmayı hem de piyasada kalıcı bir isim olmayı sağlayacaktır.