Oyuncu kulaklığı alırken dikkat edilmesi gerekenler

Spread the love

Oyuncu kulaklığı almayı düşünüyorsanız sizin için dikkat etmeniz gereken önemli noktaları sıraladık. İşte oyuncu kulaklığı alırken dikkat edilmesi gerekenler…

Oyuncular için, özellikle de rekabetçi oyunlar oynayanlar için en önemli ekipmanlardan biri de oyuncu kulaklığıdır. İyi bir kulaklık size oyunlarda büyük avantaj sağlayabilir ve sesleri daha iyi takip etmenize yardımcı olur. Piyasada çeşit çeşit ve birçok farklı fiyatta oyuncu kulaklığı var. Bu nedenle fiyatları da yüksek olan bu ekipmanı alırken iyi karar vermeniz gerekiyor. Sizler için oyuncu kulaklığı alırken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık.

İşte oyuncu kulaklığı alırken dikkat edilmesi gerekenler…

1- Headset ve Headphone farkı

Gaming kulaklık alırken karşınıza iki farklı tür çıkacak. Bunlar Gaming Headset ve Gaming Headphone olarak sıralanabilir.

Gaming Headphone: Gaming Headphone yani klasik oyun kulaklıkları, geleneksel olarak müzik keyfi için kullanılan normal kulaklıklardır. Ancak, oyun ihtiyaçları için de harika niteliklere olabilirler. Bu tip kulaklıklarda mikrofon girişi ayrıdır ya da mikrofon yoktur. Özellikle müzik dinlemek ve film izlemek için daha iyi genel ses kalitesi sunarlar ve ayrı bir mikrofon kullanırsanız kaliteniz artacaktır. Fakat ayrı ayrı mikrofon ve kulaklık almak daha fazla para demek. Ayrıca klasik girişli kulaklıkları 3.5mm jack girişine sahipse diğer cihazlarınızda da kullanabilirsiniz.

Gaming Headset: Gaming yani oyuncu headsetleri üzerinde yerleşik bir mikrofonla gelir. Ayrıca bu mikrofon genellikle gürültü önleme özelliğine sahiptir. Gaming headsetlerde surround ses özellikleri ve kulaklık üzerinde hızlı erişim butonlarına sahiptir. En büyük avantajı ayrı bir mikrofon kullanmanıza gerek yoktur ve tak-çalıştır kolaylığına sahiptir. Gaming headsetler hem mikrofona ayrı para harcamak istemeyenler için hem de oyunlarda sanal surround gibi özellikler arayanlar için ilk tercih olmalıdır. Fakat ses kaliteleri klasik kulaklıklara kadar daha düşük kalitede olduğu için müzik için yetersiz kalır.

Özetle, müzik sizin için önemliyse ve ayrı bir mikrofon alabilecek bütçeniz varsa standart oyuncu kulaklığı, mikrofon ve kulaklık bir arada olsun ve müzik çok önemli değil diyorsanız oyuncu headset tercih etmenizi öneririz.

2- Oyuncu kulaklığını kullanacağınız platform

Seçeceğiniz oyuncu kulaklığını hangi platformda kullanacağınız da önemlidir. Genel olarak, 3,5 mm bağlantılı kulaklıkların tüm platformlarda çalışması gerekir. Ancak, yazılıma bağlı bazı özellikler nedeniyle, belirli bir konsol, belirli bir oyun kulaklığının tüm işlevlerini desteklemeyebilir.

Eğer PlayStation ya da Xbox’ta kullanacaksanız Sony’nin ve Microsoft’un konsollara özel ürettiği oyuncu kulaklıklarını tercih etmek daha mantıklı olacaktır.

3- Kablolu mu kablosuz mu?

Oyun kulaklığı seçerken en önemli tercihlerden biri de kablolu mu yoksa kablosuz seçeneğidir.

Kablolu oyuncu kulaklığı: Kablolu bir kulaklık tercih ederseniz 3.5mm jak ya da USB bağlantı noktaları kullanan kulaklıklar karşınıza çıkacaktır. Kablosuz kulaklıklarla karşılaştırıldığında, kablolu kulaklıklar nispeten ucuzdur. Genellikle daha düşük bir fiyata daha fazla özellikle birlikte gelirler. Daha fazla seçeneğiniz vardır ve şarj ya da pil bitmesi konusunda derdiniz olmaz. Bluetooth ya da kablosuz bir araç yardımı ile kullanılmadığı için direkt olarak konsol ya da PC’ye bağlanabilir tak-çalıştır özelliğindedirler.

Kablolu kulaklıklardaki negatif noktalara gelirsek; kablolarının kopması ya da zamanla aşınması problemi en önemlisidir. Ayrıca hareket alanınızı kısıtladıkları için bir kablo ile uğraşamanız gereklidir.

Kablosuz oyuncu kulaklığı: Bu kulaklıklar Bluetooth ya da USB dongle aracılığıyla cihazlara bağlanır ve bir kablo kullanmazlar. Kablosuz oyun kulaklıklarının kapsama alanında olduğunuz sürece, oyun oynarken hemen hemen her pozisyonda olabilirsiniz.

Kablosuz oldukları için 3.5mm kulaklık girişi olmayan cihazlara da rahatlıkla bağlanabilirler. Kablosuz kulaklıklar daha dayanıklıdır ve genellikle kablosuz standartları destekleyen herhangi bir konsol veya cihazla çalıştıkları için daha iyi platformlar arası uyumluluğa sahiptir.Kablosuz dongle’a sahip kablosuz kulaklıklar, kablosuz dongle’ı takamayacağınız cihazlarda çalışmayacakları için çoklu platform kullanımı için ideal değildir.

Ancak kablosuz oyuncu kulaklıklarında pil ve şarj döngüsüyle sürekli uğraşmanız gerekir ve daha pahalıdırlar.

4- Malzeme kalitesi

Bir oyun kulaklığı aşınmaya ve yıpranmaya maruz kalabilir. Bunun nedeni, genellikle arada küçük molalardan başka bir şey olmadan saatlerce kullanılmalarıdır. Bunları oyun dışında takacağınız zamanları ve oyun oynarken ara sıra yaşanan hayal kırıklıklarını düşündüğünüzde daha da fazla.

İyi malzeme kalitesi aynı zamanda daha konforlu malzemeler ve kulaklığı uzun saatler boyunca oyun oynamaya daha uygun hale getirmek için özel olarak eklenen tasarım özellikleri anlamına gelir.

Bu nedenle, kaliteli malzemelerden yapılmış oyun kulaklıklarına yatırım yapmak, daha uzun ömürlü olmanın yanı sıra boyun ve kulak ağrısı, deri döküntüleri ve işitme hasarı gibi olası komplikasyonları en aza indirgemek için daha iyi konfor ve uyum için mantıklıdır.

Alacağınız kulaklığın, eğer varsa kafa bandı kalitesine, kulak pedlerine, kulaklığın kafanıza uyguladığı kuvvete(Sıkılık), ağırlığına dikkat etmelisiniz.

5- Gürültü izolasyonu

Kötü ses yalıtımı, ses kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Özellikle CS:GO ve Valorant gibi ses kasmanız gereken oyunlarda gürültü engelleme özelliğine sahip oyuncu kulaklıkları tercih etmeniz gerekir.

Oyuncu kulaklığı seçerken “Pasif gürültü izolasyonu” ve “Aktif Gürültü Engelleme” (ANC) gibi terimlerle karşılaşacaksınız. Genel olarak sadece gürültü yalıtımı olarak adlandırılan Pasif Gürültü İzolasyonu, fiziksel tasarımını kullanarak dış kaynaklardan gelen sesi engelleyen kulaklıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir

ANC’ye gelince, daha net ve daha iyi ses kalitesi için arka plan gürültüsünü aktif olarak filtreleyen teknoloji için kullanılan bir terimdir. ANC’ye sahip oyuncu kulaklıkları daha çok tercih edilir.

6- Surround Ses

Surround ses, oyunculara özel bir avantaj sağlayabilir. Overwatch gibi rekabetçi oyunlarda oyunculara doğru çok yönlü işitme sağladığı için büyük bir avantaj sağlar.

” Stereo “, ” Virtual Surround ” ve ” 3Dimensional Sound “, bir oyun kulaklığı satın alırken çokça karşılaşacağınız üç terimdir. Bir stereo kulaklık, sesi sol ve sağ hoparlörlerinden çalar. Bu arada, Virtual Surround kulaklık aynı sesi değiştirerek sesin çok yönlü hoparlörlerden veya kanallardan geliyormuş gibi görünmesini sağlar. Son olarak, 3 Boyutlu Ses veya 3D ses veya “Uzamsal Ses” olarak da bilinir ve kulaklıklarda ses, kullanıcının sesi tam olarak gerçek hayatta görsel olarak olması gereken yerden duyuyormuş gibi görünmesi için manipüle edilir.

Virtual Surround ve 3D Sound kulağa tek ve aynıymış gibi gelse de oldukça farklıdırlar.

Virtual Surround kulaklıklar, önce sesi işleyerek beyninizi sesin birden çok kaynaktan ve kanaldan geldiğini düşünmesi için kandırır. Ancak, 3D ses özellikli kulaklıklarda ses, Windows Sonic ve Dolby Atmos gibi teknolojiler aracılığıyla ileri düzeyde işlenir . Böylece, sesi ayrı kanallara karıştırmak yerine, daha hassas ve gerçekçi bir dinleme deneyimi için özel olarak kalibre edilmiş hoparlörlerin sesleri konumlandırdığı sanal 3B konumlara eşlenirler.

3D ses, Virtual Surround’a göre gözle görülür bir artış olsa da, şu an için destek sınırlıdır. Yalnızca bir avuç oyun teknolojiyi hâlâ destekliyor ve ana akım haline gelmesi biraz zaman alabilir.

7- Mikrofon

İyi bir mikrofon en önemli faktörlerden biridir. Dahili mikrofonlu bir kulaklık satın alırken veya kulaklığınıza takmak için bir mikrofon seçerken, gürültü engelleme özelliklerine, sessize alma ya da kulaklık çıkıntısını gizleme özelliğine ve ses patlamasını önceleyecek beze sahip mi bakmak gerekir.

Almayı düşündüğünüz oyuncu kulaklığının mikrofon kalitesini YouTube’da yer alan testlerden dinlemenizi tavsiye ederiz.

8- Estetik

Çoğu oyuncu, kulaklığını iç mekanda kullanır ama dışarıda kullananlar için estetik görünüm ve mobilite de önemli olabilir. Bazı tasarımlar belirli kullanıcılar için fazla abartılı olurken, diğer stiller çok basit ve sıkıcı olarak görülebilir. Her şey kişisel tercihlerinize bağlıdır.

Renk ve tasarımın yanı sıra, bazı kulaklıkların bir RGB işlevi vardır. RGB işlevine sahip kablosuz bir oyun kulaklığı seçerseniz, ek aydınlatmanın açıldığında pil ömrünü azaltabileceğini unutmayın.

9- Yedek parçalar

Kaliteli bir oyuncu kulaklığı almak önemli bir yatırım gerektirir. Bu nedenle kulaklıkta oluşabilecek hasarlarda sürekli yenisini almak yerine parçalarını değiştirmek ya da yenilemek daha mantıklı olacaktır.

Kulaklığın kafa bandı, kulak pedleri, kabloları gibi parçalarını alışveriş sitelerinde bulabileceğinizden emin olmanız önemlidir.

Son düşünceler

Doğru oyun kulaklığını seçtiğinizden emin olmak için araştırmanızı yapmanız önemlidir. Bir ürünün teknik özellik sayfasına bakarken rakamlara düşmemeye dikkat edin. Çoğu zaman bu rakamlar karşıdakileri aldatmak için tasarlanmıştır. Bunun yerine, eleştirel düşünün ve yukarıda belirtilen faktörleri göz önünde bulundurun.

Kullanıcı yorumları sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Almayı düşündüğünüz kulaklığı kullanan insanlara sorun ya da internetteki yorumları detaylıca okuyun.

Umarız bu bilgiler, bir oyun kulaklığında veya mikrofonlu kulaklığında tam olarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmenize yardımcı olmuştur.