10 adımda E-Ticaret sitesi kurmak

Spread the love

E-ticaret yani elektronik ticaret günümüzün en hızlı yükselen trendlerinden biri. Artık bütün alışverişlerimizi akıllı telefonlarımızdaki uygulamalar veya bilgisayarımızdan bağlandığımız alışveriş sitelerinden yapıyoruz. Bazı yaş gruplarının internet üzerinden alışveriş konusunda hala ön yargıları olsa da insanların çoğu internet üzerinden alışverişe karşı gayet istekli.

Hal böyle olunca eğer ticaret yapanlar ve rakiplerinden geri kalmak istemeyenler çok hızlı büyüyen bu pazarın, doğal olarak içinde bulunması gerekiyor. E-ticaret siteleri bunun en hızlı ve kolay yolu haline gelmiş durumda. Bir E-ticaret sitesi kurmak aslında o kadar zor bir şey değil. Birkaç adımda siz de kendi E-ticaret sitenizi kurup internet üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz. Bu yazıda 10 adımda nasıl E-ticaret sitesi kuracağınızdan bahsedeceğiz.

10 adımda E-Ticaret

  1. E-Ticaret yöntemi seçmek
    Temelde 5 farklı E-Ticaret yöntemi bulunuyor. Bunlar:

E-ticaret Sitesi Kurmak
Dropshipping
Online platformlarda mağaza açmak
Sosyal Medya Ağlarını (Facebook, Instagram, TikTok) Kullanmak
İkinci El Satış Uygulamaları
şeklinde sıralanabilir. Peki bir E-Ticaret yöntemi nasıl seçilir?

Ürün veya hizmetinizi hangi dijital platformdan veya hangi kanallar üzerinden satacağınızı belirlemek bu işin ilk aşaması. E-Ticaret modelinizi seçmek ve bunun üzerine plan yapmak gerekir. Dropshipping yapacaksanız tedarikçilerinizi belirlemek, satış yapacağınız platformu seçip orada mağaza açmak gerekmektedir.

Kendi E-ticaret sitenizi kurarak satış yapsanız dahi büyük platformlarda mağaza açmak satışlarınızı arttırmak için ideal bir yol olacaktır.

  1. Ürün grubunu seçmek
    Satış yapacağınız ürünü seçmek bu işin en önemli adımlarından biri olarak görülmektedir. Aynı zamanda satış yapacağınız bir yaş aralığı veya grubu hedeflemek de önemli unsurlardan bir tanesi. Amacımız internet üzerinden satış olduğu için bu alanı kullanan yaş gruplarını hedeflemek daha mantıklı olacaktır.

Gençlerin ve belirli yaş gruplarının internet üzerinden alışverişe yatkın olduğunu herkes tarafından bilinmektedir. Eğer ilk defa bu sektöre girecekseniz diğer insanlar ne satıyor nelere daha fazla rağbet var mutlaka araştırmanız gerekiyor.

Ürün grubunu belirlemek için:

Yaş grubunu belirleyin
Eğer gerekirse cinsiyeti de belirleyin kadınlar alışverişe daha yatkındır.
Seçtiğiniz ürün grubunu internette araştırın. Muhtemel rakiplerinizin ne yaptığını görün.
Ürünün tedarik sürecini iyi öğrenin siparişlerinizi geciktirmek iyi olmayabilir.
Süreli ve bozulma ihtimali olan ürünlerden uzak durmak riskleri azaltacaktır.
Büyük ve ağır malzemeler satacaksınız kargo ve teslimat maliyetleri yüksek olacaktır bunu da göz önünde bulundurun.

  1. Domain ve Hosting seçmek
    Domain işletmenizin dijital adresidir. İnsanlar sizin belirlediğiniz bu adres üzerinden size ulaşır ve etkileşime geçer. İyi ve akılda kalıcı bir adreste bulunan bir işyerinizin olduğunu varsayın. Mantıken bu iş yerine daha fazla müşteri gelmesi olasıdır.

Hatta sizin de takdir edeceğiniz üzere en işlek caddelerde bulunan işyerlerinin kira ücretleri oldukça yüksektir. Müşteri potansiyeline bağlı olarak fiyatlar daha da yükselir. Domainleri de aynı şekilde değerlendirmek gerekir. Burada akılda kalıcı insanların dikkatini çeken ve amacına uygun bir domain belirlemek çoğu zaman başarılı sonuçlar almanızı sağlar. Domain araştırmasına bu mantıkla yaklaşmak daha iyi olacaktır. Eğer hazır tescil edilmiş satılık domainler üzerinden gidilirse de küçük yatırımlarla (500-3000 TL) akılda kalıcı alan adlarını tescil etmek mümkündür. alanadlari.com ve benzeri platformlardan açık artırma veya doğrudan teklif vererek domain satın almak mümkündür.

Eğer hazırda bir markanız var ise bu marka üzerinden domain araştırması yapmak gerekecektir. Ancak markanızı daha oluşturmadıysanız önce domaini tescil edin. Mevcut domainler arasından kendinize uygun olan bir tanesini seçerek işe başlayabilirsiniz.

Bunun için domain sorgulama ekranına girerek istediğiniz domaine ait harf rakam kombinasyonlarını deneyin. Eğer halihazırda bir işletmeniz varsa veya gerekli evrakları tamamlayabilirsiniz com.tr uzantılı bir domain de alabilirsiniz. ccTLD (Country Code Top Level Domain) “Ülke Kodu Üst Seviye Alan Adı” seçeneklerinden ülkemiz için ayrılan “.com.tr” uzantılı domainler daha prestijli ve daha güven verici sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Hosting tarafına geldiğimizde ise Hosting hizmeti her ne kadar genelde sadece ücret bazlı değerlendirilse de bir E-ticaret sitesi için hayati önemi olan bir bileşendir. Web sitenizin uptime skoru, time to first byte suresi gibi değerlerin yanında, hosting hizmeti aldığınız sunucuya (server) ait donanım (SSD diskler, RAM, CPU) özellikleri ve sunucunun işletim sistemi gibi kriterler web sitenizin çalışma hızını etkileyen önemli faktörler olacaktır.

Size en iyi hizmeti verecek hosting firması ile anlaşmanız başınızın ağrımasını engelleyecek en önemli faktördür. Örneğin sadece fiyatı uygun olduğu için anlaştığınız hosting şirketinde backup sorunu yaşadığınızda geçmişe ait tüm verileriniz kaybolacak ve daha büyük sorunlarla uğraşmak zorunda kalacaksınız. Bu sebeple hosting seçimini yaparken oldukça dikkatli olmalı kendini kanıtlamış bilinen firmalardan hizmet almanız daha iyi olacaktır.

En pahalı hizmeti almayın sizin için en ideal hosting özelliklerini taşıyan bir paketi seçin. Örneğin; hosting.com.tr cazip fiyatlarla etkili hosting hizmetleri sunuyor.

  1. Web sitesi altyapısını belirlemek
    E-ticaret yapacaksanız web sitenizin altyapı seçenekleri arasında Opencart, WordPress, Woocommerce Bigcommerce gibilerinin arasından seçim yapabilirsiniz.. Örneğin WordPress tabanlı sitelerde kuracağınız E-ticaret teması ile işinizi görmeniz mümkün. E-ticaret temalarından birini CMS (Content Management System) altyapısı olan WordPress’e yükleyerek hızlıca web sitenizi oluşturabilirsiniz.

Hosting.com.tr üzerinden hosting hizmeti aldıysanız cPanel’den giriş yaparak bilgisayarınıza bir program kurarmış gibi Opencart, WordPress gibi hazır altyapıları kullanarak web sitenizi yükleyebilirsiniz. Adım adım ve basitçe kurulum yapmak bu sayede mümkündür. Sabit bir tema ile yüklenen web sitenizi daha sonra seçeceğiniz ilave temalarla istediğiniz şekle sokabilirsiniz.

kaynak.shiftdelete.com