2021 yılında elektrikli otomobil alınır mı?

Spread the love

Otomotiv endüstrisi için elektrikli bir gelecek artık kaçınılmaz oldu. Her geçtiğimiz sene batarya ve motor teknolojilerinde gelişim görüyoruz. Ancak burada bir diğer önemli konu da şarj istasyonları.

Elektrikli otomobiller ile benzinli rakipleri arasında ki fark gittikçe kapanıyor. Öyle ki şuan üst segment spor otomobillerde bu fark tamamen artılar ve eksiler tablosuna dönüşmüş durumda. Zamanla üst segmentte yaşanan bu durum önce orta segment daha sonra da giriş segment araçlara kadar gelecektir.

Söz konusu otomobil olduğunda, herkesin yapacağı seçim ya ihtiyaçlarına yada zevklerine göre şekilleniyor. İş böyle olunca elektrikli otomobiller de yaşanan çekişme şuan üst segmentte yoğun olsa da C ve D segmenti başta olmak üzere Tesla firması sayesinde 2022 yılı sonrasında kamyon ve hatta tırlarda bile bu çekişmeli mücadelenin giderek artması bekleniyor.

Elektrikli otomobil alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Yakın gelecekte dizel ve benzinli araçların üretiminin bitmesi ve yerini yakın tarihte elektrikli ve orta uzak tarihte hidrojenli araçlar olmak üzere farklı teknolojilere bırakması bekleniyor. Peki bugün bir elektrikli araç sahibi olmak istiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? İçten yanmalı motorlu araçlara göre avantajları ve dezavantajları nelerdir gelin hep birlikte bakalım.

Elektrikli otomobillerin avantajları
Elektrikli otomobillerin ağırlıkları 2 tonu geçse bile kullanım sırasında bunun yarısı kadar bile hissettirmiyor ve oldukça seri bir kullanım imkanı sunuyorlar.
İçten yanmalı motorlu araçların aksine bir istasyona gidip şarj etmenize gerek yoktur. Evinizde bulunan prizle bile şarj edebilirsiniz.
Atmosfere zararlı karbon salınımı yapmadığı için doğayı daha az kirletiyor ve ivmelenerek artan küresel ısınmanın ivmelenmesine katkıda bulunmuyorlar.

Elektrikli otomobiller daha az mekanik parçaya sahip olduğu için, bakım masrafları ve sorun çıkartma ihtimali daha düşüktür ayrıca daha uzun servis bakım süreleri sunarlar.
Elektriğin fiyatı petrolden daha ucuz olduğu için işletme masrafları çok daha düşüktür
Ayrıca teknolojileri gereği oldukça sessiz ve yüksek ivmelenmeye sahiptirler.
Elektrikli otomobillerin dezavantayları
Elektrikli otomobillerin menzilleri henüz beklenen seviyeye ulaşmadı. Full şarjla otomobillerin ancak yarısı kadar menzil sunuyorlar
Ev tipi prizler üzerinden yapılan şarj süresi oldukça uzun ve evlere şarj ünitesi ile hızlı şarj istasyonu kurdurmak oldukça masraflı.

Servise gitme ihtimali daha düşük demiştik. Ancak ya gitmemiz gerekirse? Yeterli sayıda servis var mı? Sanayide ki ustanız bakabilecek mi?
Pil ömrü olarak 10 gibi uzun ömre sahiptir ama değiştirmek istediğimizde bütün o bakım masraflarından yapılan tasarruf uçup gidebilir.
Benzinli araçların avantajları
Fiyatları nispeten elektrikli otomobillere göre uygundur.
Elektrikli otomobillere göre sorun çıkarma olasılığı daha fazladır ancak en ıssız kasabada bile yaptıracak servis bulabilirsiniz.

Motor bloğunun ömrü, elektrikli araçların motorlarından çok daha uzun süre dayanabiliyor. Bu sebeple daha uzun kullanım süresi sunuyor.
Menzilleri bin km‘yi bulduğu için ve şarj süresi olmadığı için cebimizden çıkan para bizlere zaman olarak geri dönüyor.
Benzinli araçların dezavantajları
Eski benzinli kadar yüksek bir karbon salını mı yapmasa da yinede doğayı kirletiyor.
İşletme maliyeti, servis maliyeti çok daha yüksektir.
Eğer aracınız benzinli veya dizel ise motor sesini dinlemeden satın alırsanız başınız çok ağrıyabilir.

Genel özet tablosu
Otomobil alırken şehir içi ağırlıklı bir kullanım yapacaksanız, elektirikli otomobiller düşük yakıt ücreti, bakım maliyeti ve menzil olarak sizler için güzel bir seçim olacaktır. Ancak devamlı şehirler arası yolculuk eden ve bu sebeple uzun menzil arayışında olanlar için henüz şarj istasyonu sayısı kısıtlı olduğu için batarya teknolojisinin gelişmesi beklemek daha iyi olacaktır. Daha uzun menzilli bir otomobil arıyor veya devamlı kullandığı için ev de değil anlık şarj etmek istiyorsanız bu durumda sizler için benzinli otomobiller daha iyi bir seçim olacaktır.

Kıyaslama tablosu Elektrikli otomobiller Benzinli otomobiller
Satış ücreti Pahalı Nispeten daha uygun
İşletme masrafı Düşük Yüksek
CO2 salınımı Sıfıra yakın Yüksek
Menzil Şehir içi daha uzun Şehir dışı daha uzun
Yakıt masrafı Düşük Yüksek

kaynak.shiftdelete.com