2021 yılında PSP alınır mı? Bilmeniz gerekenler

Spread the love

El konsolu pazarını bugün Nintendo Switch elinde tutuyorken bundan 17 yıl önce el konsolu denince akla PSP (PlayStation Portable) geliyordu. PSP çıkana kadar kendisi kadar donanımlı el konsolları görülmemişti. Halihazırda oyun konsolları pazarında adını duyurmuş olan Sony, kendi el konsolunu duyurmasıyla pazarda şok etkisi yaratmıştı. Bu efsanenin ilk çıkışının 17 yıl geçmesinin ardından kaleme alıyoruz: 2021 yılında PSP alınır mı?

2021 yılında PSP alınır mı?
PSP ilk kez 2004 yılında satışa çıktı. Yani epey eski bir cihazdan bahsediyoruz. PlayStation 3’ten bile yaşlı olan bu konsol tabii ki güncel bir deneyim sunmuyor. Yine de hem eski oyunları seven, hem de nostaljiye kapılmak isteyenler için hala iyi bir konsol. Eğer 2021 yılında bir PSP almayı düşünüyorsanız bilmeniz gereken bazı noktalar var.

PSP neler yapabiliyor?
2004’te çıkmış bir konsolun teknik detayları bizim için pek önemli değil. Zira şu an olduğu gibi o zamanda da konsola çıkan oyunlar konsolda iyi performans sunabilmeleri için optimize ediliyordu. PSP’nin desteklediği tüm oyunlarda akıcı bir deneyim yakalanabiliyor. Oyun kütüphanesinin epey geniş olduğunu da söyleyebiliriz. Cihaz çıktığı dönemde oyun stüdyolarının da ilgisini kazandı ve desteklediği oyun sayısını yüksek tuttu.

Eğer eski oyunlara meraklıysanız bu cihazın desteklediği oyunlar size keyifli bir deneyim yaşatacaktır. PSP bununla birlikte oyun oynamak dışındaki marifetleriyle bir multimedya aracı olarak da anılıyor. PSP ile film izleyebilir, depolama birimindeki fotoğrafları görüntüleyebilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Ayrıca wifi desteği sayesinde internete de girebilirsiniz. Fakat tarayıcısı epey eski standartları kullandığı için pek fazla siteyi ziyaret edemeyebilirsiniz.

Hangi PSP sürümü alınmalı?
PSP’nin şu ana kadar beş sürümü çıktı. PSP-1000, PSP 2000, PSP 3000, PSP GO ve PSP E1000 olan bu modeller sırasıyla en eskiden en yeniye olanlardır. PSP sürümleri arasında her zaman gelişmeler olmuştur. Tüm cihazlarda CPU aynı olsa da işlemcinin üretim teknolojisi değişmiş ve bazı modellerde RAM artmıştır. Teknik detaylarla boğulmak istemeyenler için kısaca özetlemek gerekirse en yeni sürümü tercih etmelisiniz. PSP-1000 ve PSP-E1000 gibi sürümler Türkiye’de nadir bulunsa da ikinci el piyasasında bulabildiğiniz en yeni sürümü almak en mantıklı seçim olacaktır.

Tüm PSP sürümleri
PSP sürümleri arasında farkını en çok belli eden PSP Go’dur. Bu sürümde kontrolcüler kızak mekanizmasıyla bulunduğu için bazı oyuncuların tercihleriyle ters çelişebilir. PSP Go’da ekran boyutu diğer sürümlere göre küçülmüş olsa da Türkiye’de alabileceğiniz en gelişmiş sürüm olduğunu söyleyebiliriz. Eğer kontrolcünün alttan çıkması ve ekranın daha küçük olması sorun değilse alınabilir.

2021 yılında kimler PSP almalı?
Bizce bu konsolu almayı düşünüyorsanız önce desteklediği oyunlara bir göz atın. Eğer desteklediği oyunların size hitap ettiğini düşünüyorsanız böyle bir el konsolu tam size göre olacaktır. Yine de bir süre oyunlarını oynadıktan sonra çekmecede durmaktan başka işlevi kalmayacağını da unutmayın. Zira kendisi kesinlikle güncel bir konsol değil, PSP alındıktan birkaç ay sonra pek işinize yaramayacaktır.

PSP’yi şu an sıfır olarak bulmak imkansıza yakın. Sıfır olan ilanlar fahiş fiyatlardan alıcı bulduğu için ikinci el almanız gerekecek. Konsolun fiyatı her yıl değiştiği için satın almadan önce alacağınız sürümün ortalama hangi fiyatlarda olduğunu araştırmalısınız. Eğer 2021 yılının ikinci el piyasası için konuşacak olursak bu konsola 400 TL’den fazla ödememelisiniz. Eğer yanında oyun ve ek depolama veriliyorsa fiyat yeniden düşünülebilir.

kaynak.shiftdelete.com