Amazon Yağmur Ormanları artık karbon yuvası

Spread the love

Güney Amerika’daki Amazon Yağmur Ormanları artık emebildiğinden daha çok karbondioksit salıyor. Araştırmacılar, ormansızlaşma seviyelerinin yüzde 30’u aştığı bölgelerin, yüzde 20 veya daha az ormansızlaşma olan bölgelere göre 10 kat daha fazla karbon emisyonuna sahip olduğunu buldu. Bilim insanları yeni yayımladıkları bir çalışmada tüm dünyayı uyardı. Gezegenin en büyük tropik orman bölgesi iklim değişikliğinden bizi kurtarmak yerine katkı sağlıyor.

Amazon dokuz ülkeyi kaplasa da, ormanın yaklaşık yüzde 60’ı Brezilya’da. Greenpeace’e göre, Brezilya Amazonları son 40 yılda yağmur ormanlarının yüzde 18’inden fazlasını kaybetti.

Ormansızlaşmanın Amazon Yağmur Ormanları üzerindeki etkisi
Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, değişen hava koşulları Amazon’un karbonu emme yeteneğini azaltıyor. Bu durumun küresel ısınma nedeniyle giderek daha yaygın hale gelmesi muhtemel. Aynı zamanda gelecekte daha fazla karbondioksit salması da. Bu, elbette küresel çevre için daha da fazla sorun yaratabilecek korkunç bir döngü.

2010 ile 2018 yılları arasındaki dönemi inceleyen çalışma drone verilerine dayanıyor. Yüzlerce uçuşta dronelar, Amazon’daki dört yerde karbon seviyelerini ölçmek için örnekler topladı. Uzun bir zaman dilimi sayesinde araştırmacılar ormanın karbon seviyelerindeki yıldan yıla değişimleri hesaba kattı. Makaleye göre, orman yangınları ve ormansızlaşma nedeniyle yağmur ormanları her yıl 1 milyar metrik tondan fazla emisyona neden oluyor.

Uluslararası araştırma ekibi makalelerinde, “Genellikle karbonmonoksit türevli yangın emisyonlarındaki mekansal farklılıkların bir sonucu olarak, doğu Amazonya’da toplam karbon emisyonlarının batı kesiminden daha yüksek olduğunu bulduk.” dedi.

kaynak.shiftdelete.com