BIM NEDİR? – YAPI BİLGİ MODELLEMESİ REHBERİ

Spread the love

Teknolojinin gelişiyor olması her sektörü olumlu yönde etkilemektedir. Teknoloji geliştikçe dijital platformların kullanımı artmakta ve yeni yeni yazılımlar ortaya çıkmaktadır. Bu yazılımlar ile kişiler ve şirketler hem iş süreçlerini hızlandırıyor hem de tüm süreci çok daha kolay yönetebiliyorlar. Örneğin, mimari projeler üzerinden örnek verecek olursak BIM yazılımını ele alabiliriz. Peki, BIM nedir?

Kısaca BIM, mimari projelerin tasarım ve inşa aşamalarını, tüm paydaşların aynı anda söz sahibi olabildiği, projelerin 3 boyutlu olarak ele alınabildiği bir süreçtir. Bunun yanı sıra teknolojinin bizlere sunduğu en büyük kolaylıklardan biridir.

BIM, günümüzde birçok ülkede kullanılan ve Türkiye’de de kullanımı her geçen gün artan bir yazılımdır. Bu yazılım, mimari bir projenin yalnızca plan ve tasarım aşamasına değil, yapım ve sonlandırılma aşamasında da büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca, kullanıcılarına son derece fayda sağlayarak iş sürecini hızlandırır. BIM ile çalışanlar birbirleri ile iletişim halinde olabilirler. Kısaca BIM, mimari bir yazılımın da ötesinde bilgi yönetim sistemi olarak da değerlendirilebilir. Bu yazımızda, BIM hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

BIM’in Kullanım Alanları

BIM (Building Information Modelling), birbirinden farklı mimari projelerin tasarımında, inşasında ve sürdürülmesinde görev üstlenenlerin ortak olarak yararlanabileceği 3 boyutlu bir bilgi paylaşım süreci ya da yazılımı olarak adlandırılır. İş sürecinin yönetilmesinde BIM’in önemi oldukça büyüktür.  BIM yazılımları ile işverenler, mühendisler, mimarlar ve projede görev alan diğer kişiler projenin süreciyle ilgili güncel bilgilere ve detaylara istedikleri zaman erişim sağlayabilirler.

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ile proje verilerini 3-Boyutlu bir şekilde dijital olarak oluşturabilir ve süreci yönetebilirsiniz. Uluslararası inşaat ve tasarım alanlarında, raylı sistem projelerinde ve enerji, aydınlatma, güneş/gölge çalışmaları, fiziksel çevre kontrolü hesaplamaları, yapısal analizler gibi 3 boyutlu görsellere ihtiyaç duyulduğu zamanlarda da BIM kullanılır.

BIM Avantajları

Üç boyutlu modellere geçiş son dönemlerde hızlı bir şekilde artmaktadır. BIM yazılımı da bu süreçte varlığından oldukça çok söz ettirmektedir. BIM yazılımının kişilere avantajları da çoktur. BIM için sadece bir yazılım demek yetersiz kalır çünkü BIM model temelli yaklaşımı esas alır. Bu durumda çalışmayı ve iş verimliliğini de artırır. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) inşaat ve altyapı projelerinde hem zamandan hem de maliyetten kazanç elde etme imkânı sağlar. BIM ile gerçekliği yakalayabiliriz.

BIM ile kâğıt üzerinde gösterilemeyen verileri çok daha rahat gösterebilirsiniz. Tüm paydaşların aynı proje üzerinde çalışmasına ve istedikleri zaman düzeltmeler yapmasına olanak sağlar. Veriler depolanır ve yıllar sonra tekrar bu verilere erişebilirsiniz. Ayrıca BIM, iş birliği içinde çalışma imkânı sunar. Gözden kaçan detayları da yine BIM ile daha rahat görebilirisiniz. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) hem zamandan hem de mekândan tasarruf etmenizi sağlar. Kısaca BIM ile Tasarım özgürlüğüne, ortak çalışma imkânına ve görselleştirme imkânına sahip olursunuz.

BIM Seviyeleri

Yapı Bilgi Modellemesi tamamen bir organizasyon ve proje yönetim sürecidir.  Projenin uygulanma aşamasına gelene kadarki tüm süreç bu süreçte takip edilir. Çizilen projenin sahada yürütülebilmesi doğrudan BIM ile ilişkilidir. BIM’in düzeyleri/seviyeleri vardır. Projenin BIM uyumlu olarak kabul edilebilmesi için hangi standartların gerekli olduğunu gösterir. BIM seviyeleri kademelidir ve hükümetler inşaat endüstrisini işbirlikçi çalışmaya dönüştürmenin, tanımlanan seviyeler ile kademeli bir sürecin olduğunu kabul ederler. BIM seviyeleri ise aşağıdaki gibidir:

  • BIM Seviye 0
  • BIM Seviye 1
  • BIM Seviye 2
  • BIM Seviye 3
  • BIM Seviye 4