Çin’den Ürün Getirme Rehberi: İthalat Sürecinin A’dan Z’ye Adımları

Spread the love

Söz konusu başka ülkelerden ürün getirme ve ucuz ticaret olduğunda akla gelen ilk ülkeler arasında Çin yer alıyor. Hem üretim anlamında dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alması hem de ucuz malzeme ticareti sağlaması sebebiyle Çin, Türkiye’ye mal ithal etme konusunda en çok tercih edilen ülkeler birisidir.

Eğer bir e-ticaret sitesi sahibi olarak ürün satışı yapma gibi bir amacınız varsa ya da yurtdışından toptan ürün alıp doğrudan satış yapmak istiyorsanız Çin’den ürün getirip satmak oldukça avantajlı bir seçenek. Ancak, bu, dikkat etmediğiniz takdirde sorunlarla karşılaşmayacağınız anlamına gelmiyor. İthalat sürecinin sorunsuz işlemesi için dikkat etmeniz gereken birçok kriter bulunuyor.

Bu bağlamda, sizlere yardımcı olmak için Çin ile ticaret yapmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken detayları içeren ve ithalat sürecinin nasıl işlediğine dair tüyolar veren bu rehber yazıyı hazırladık.

Çin ile Ticaret Yapmaya Başlarken Bilmeniz Gerekenler

Günümüzde, söz konusu e-ticaret olduğunda en fazla tercih edilen ülkelerden birisi Çin’dir. Sanıldığının aksine Çin’den ithalat yapan Türk firmaları sayısı oldukça yüksek. Çin’den ürün getirmek ve bu ürünleri Türkiye’de satmak özellikle dijital mağazalar tarafından tercih ediliyor. Peki, Çin ile ticaret yapmaya başlamadan önce hangi kriterleri dikkate almak gerekiyor?

Eğer Çin’den ürün getirme ve getirdiğiniz ürünleri Türkiye’de satma yönünde bir amacınız varsa aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmalısınız:

  1. İlk olarak satacağınız ürüne karar vermelisiniz. Bunun için trend ve niş olan Çin’den getirilecek en karlı ürün listesi çıkartabilir ve ürün seçimi yapabilirsiniz.
  2. Alışveriş yapacağınız Çin’den mal getirme sitelerinin güvenilir olup olmadığını teyit etmelisiniz. Bunu anlamak için de o sitenin SSL sertifikası (HTTPS her zaman daha güvenlidir), resmi sertifika, müşteri yorumu gibi kriterlerini inceleyebilirsiniz.
  3. Çin’den ürün getiren aracı firmalar ile çalışmalısınız.
  4. Çin’den tedarik edip satmak istediğiniz ürünün miktarına karar vermeli, satıcı ile anlaşarak kargolama sürecini öğrenmelisiniz.
  5. Çin’den ürün siparişi girmek için tüzel bir kişiliğe (şahıs, limited şirket ya da anonim şirket) sahip olmalısınız.
  6. Çin’den getirmek istediğiniz ürünlerin ithalatının yasak olup olmadığını teyit etmelisiniz. Aksi takdirde ürününüz gümrükte takılıp Çin’e geri gönderilecektir.
  7. Sipariş verdiğiniz ürünlerin gümrüğe takılmaması için Türkiye Gümrük mevzuatında belirtilen koşullara uyup uymadığını incelemelisiniz.
  8. Gümrükte bir sorun yaşanmaması için gerekli tüm belgeleri hazırlamalısınız.
  9. Gümrük verginizi zamanında ödemelisiniz

Unutmayın ki Çin’den her ürünü getirtmeniz mümkün değil. Bu sebeple, eğer Çin’den ürün getirme sebebiniz e-ticaret ise getirebileceğiniz ürünlerin bir sınırı bulunuyor. Kimyasal ilaçlar, kozmetik ürünler, canlı hayvanlar, silahlar, alkollü içecekler ve benzeri ürünler ise getirmenizin mümkün olmadığı ürünler arasında bulunuyor. Ticaret Bakanlığı sitesinden getirmenizin izni olan ve olmayan ürünleri öğrenip ona göre satışını yapacağınız ürünü seçebilirsiniz.

Güvenilir Tedarikçileri Bulma ve İletişim Kurma

Eğer güvenilir tedarikçiler bulmak istiyorsanız Google ve arama motorları bu konuda size yardımcı olacaktır. Çin’de uyguna mal üreten ve bu ürünleri satan üreticiler genellikle internet üzerinden satış, toptan satış ya da dropshipping (stoksuz satış yöntemi) hizmet şeklinde satış yapmaktadır.

Bu sitelerden alışveriş yapmak ve ürün istetmek için tedarikçi bulmanız gerekmektedir. Eğer toptan mal almayı planlıyorsanız Aliexpress, Alibaba, DHgate ve Banggood gibi çevrimiçi sitelerden faydalanabilirsiniz. Bu Çin’den mal getiren toptancılardan bazıları gümrük ücretini de alışveriş sırasında aldığından ve kargo takibine izin verdiğinden size kolaylık sağlayabilir. Daha büyük ürünler tedarik etmek istiyorsanız Alibaba, telefon aksesuarları, kırtasiye, giyim gibi ürünler için Aliexpress tercih edebilirsiniz.

Dropshipping tedarikçileri bulmak için ise ilk olarak üretici ile iletişime geçerek güvenilir tedarikçi önerileri alabilirsiniz. Söz konusu dropshipping olduğunda da Çin’de en fazla öne çıkan tedarikçi site Aliexpress’tir. Aliexpress’i kullanarak birçok tedarikçi ile iletişime geçebilir ve gereksinimlerinize göre sipariş verebilirsiniz.

Bunların yanı sıra, Çin’den ithalat yapan Türk firmalarının danışmanlığına başvurarak da kendinize bir temsilci seçebilirsiniz. Bu sayede, siz gerekli belge ve evrakları toplarken sizin için ürün siparişi girme ve takibini sağlama işini temsilci firmalar halledebilir. Bu da kendi başınıza tedarikçi bulma ve iletişim kurma gibi zaman ve zahmet isteyen işleri temsilci aracılığı ile halletmenize olanak tanır.

İthalat İçin Gerekli Belgeler ve Prosedürler

Çin’den ürün getirtmek için tüzel bir kişiliğinizin olması (anonim şirket, limited şirket gibi) ve işletmenizin Ticaret Odası’na ya da Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıtlı olması gerekmektedir. Bu sebeple ithalat için hazırlamanız gereken ilk belge işletme kayıt belgesi olmalıdır.

İthalat için hazırlamanız gereken belgeler, Çin’den getirteceğiniz ürünün GTİP bilgilerine bağlıdır. Satın alma sırasında kullanılan ön fatura (proforma) ve ürünün türü ve miktarı, ürünün satış bedeli gibi belgeleri içeren ticari fatura kesinlikle hazır tutulmalıdır. Ürünün kilosu, büyüklüğü, rengi gibi detaylarını içeren bilgiler hazırlanmalıdır.

Ürünün ödemesinin yapıldığına dair dekont da ithalat için gerekli belgeler arasına konulmalıdır. Bu belgelerin yanı sıra, Ticaret Odası’na verilmesi gereken Menşei Şahadetnamesi (ürününü üretildiği ülkeye dair yazı) da hazırlanmalıdır.

Nakliye ve Lojistik: Ürünlerinizi Güvenle Getirmek

Çin’den ürün getirme konusunu düşünürken üzerinde durmanız gereken konulardan birisi de nakliye ve lojistiktir. Ürünlerin toplu olarak size nasıl gönderileceği ve ithal edilen ürünlerin nerede depolanacağı gibi konulara önceden karar vermeniz gerekmektedir.

Tedarikçiler ile iletişim kurarken nakliye konusunu da mutlaka konuşmalı ve nakliye seçeneklerinin neler olduğunu, tahmini teslimat süresini ve nakliyat maliyetini hesaplamalısınız. Bunun yanı sıra, nakliyatın güvenirliğini sağlamak için bir lojistik firması ile de anlaşmanız gerekmektedir. Anlaşma sırasında hem ürünleri taşıma maliyeti hem de gümrük maliyeti göz önünde bulundurularak önceden bir anlaşma sağlanmalıdır.

Gümrük Vergileri ve İthalat Vergilendirme İşlemleri

Söz konusu e-ticaret ve ürün tedarik etmek olduğunda akıllara ilk gelen ülkelerden olan Çin’den ürün getirmek için tedarikçi siteleri bulmak dışında gümrük işleri ile de ilgilenmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Fiyat sınırını aşmak, ülkeye giriş izni olmayan ürün siparişi vermek gibi birçok faktör ürününüzün gümrükten geçmesine engel olabilir. Bu yüzden, hangi ürünleri isteteceğinizi bilmek oldukça önemlidir. Bunun için de Ticaret Bakanlığı sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, ürünleriniz gümrüğe girmeden önce sizden teslim etmeniz istenen evrak ve belgeler olabilir. Bu belgeleri önceden hazırlamak size hem zaman kazandırır hem de sürecin daha hızlı ve başarılı işlemesini sağlar.

Çin’den mal ithal ederken gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor. Vergi genelde ürünün türü ve ithalat değerine göre hesaplansa da ürünün türü, büyüklüğü ve değerine göre farklı ödemeler ile karşılaşabilirsiniz. Bu bağlamda, bir danışman şirket ile çalışmak faydalı olabilir.

Sonuç: Çin’den Ürün Getirme

Sonuç olarak, günümüzün en popüler ve uygun ürün tedarik etme ülkelerinden biri olan Çin’den ürün getirme rehberini bu yazımızda paylaştık. Umarız bu yazı, Çin’den ürün getirme sürecinin nasıl işlediğini anlama konusunda size yardımcı olmuştur.

Eğer, süreci zor buluyor ve tedarik ile gümrük konularında sıkıntı yaşamak istemiyorsanız Dopinger’e danışarak Çin’den ürün getirme konusunda daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Bunun için konu hakkındaki en kapsamlı bloğu ziyaret edebilirsiniz:

https://www.dopinger.com/tr/blog/cinden-urun-getirmek