En gelişmiş teknolojilere sahip ordular

Spread the love

Neredeyse her ülkede teknolojik gelişmeler askeriyede başlar; peki, en teknolojik ordular hangileri? Akla ilk gelen ülkeler arasında elbette Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Fransa, İsrail ve İngiltere geliyor. Bununla birlikte, pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin de bunlardan aşağı kalır yanı yok.

Savaş alanları sürekli gelişiyor. Bu nedenle, önde gelen ülkeler en gelişmiş eğitim, teknoloji ve silahları geliştirme yarışında silahlı kuvvetlerine her yıl yüz milyarlarca dolar harcıyor. Biz de sizin için gelişmiş teknolojileriyle öne çıkan orduları yazdık. Ancak çeşitli kaynaklara göre bu sıralamalardaki değişiklikleri göz önüne aldığımızda sıralamanın yanlış olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, herhangi bir sıralamaya tabi tutmadık.

En teknolojik ordular listesinin başında: ABD
Amerika Birleşik Devletleri, şüphesiz, dünyadaki en büyük ve en güçlü orduya sahip. 320 milyonluk nüfusu ve herhangi bir olağanüstü durumda göreve hazır 145,2 milyon kişiyle ABD, sunulan hemen hemen her türlü saldırının üstesinden gelebilecek insan gücünü barındırıyor. Ayrıca yedekte 850 bin 900 kişi daha var.

Amerika Birleşik Devletleri’nde mevcut 8 bin 400 tank, bin 330 çoklu fırlatma roketi, 25 binden fazla zırhlı savaş aracı, yaklaşık 2 bin kundağı motorlu silah ve yaklaşık bin 800 çekili topçu var. Ordu için 2 bin 271 savaş uçağı, 6 binden fazla helikopter, 5 bin 222 nakliye uçağı ve 914 taarruz helikopteri ile 13 bin 688 uçak bulunuyor.

Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde 10 uçak gemisi, 62 muhrip, 72 denizaltı bulunuyor. Ülkedeki savunma bütçesi, 15 trilyon doları aşan bir satın alma gücü paritesiyle 612 milyar dolardan fazla. Son olarak, ABD dünyanın en büyük ikinci nükleer cephanelik üssüne de sahip.

Peki, ABD’deki en üst teknolojilerden ilgi çekici olanlar hangileri? Örneğin, Manyeto Hidrodinamik Patlayıcı Mühimmattan (MAHEM) bahsedelim. DARPA’nın MAHEM silah sistemi, geleneksel kimyasal patlayıcı kullanımı olmadan bir mermiyi ateşlemek için manyetik akı üreteci kullanır. Böylece, daha verimli ve hassas bir fırlatma sistemi oluşturuyor. Bu mermi silah sistemi aynı zamanda düşman zırhlı araçlarına nüfuz etmek için erimiş metal kullanır ve savaş alanında öldürücülüğü ve etkinliği artırır.

Bir diğer örnek, TASER Shockwave (şok dalgası). Ayaklanma kontrol durumlarına yardımcı olmak için tasarlanmış geniş ölçekli bir sistemdir. Aslında, 25 fitlik bir menzile sahip 20 derecelik bir yayda çok sayıda TASER X26 şok tabancasını ateşlemek için büyük bir modüler sistem. Patladığında yakınında olmayı hiç istemezsiniz.

ABD’nin bir numaralı rakibi: Rusya
Rus Ordusu hafife alınması gereken bir güç asla değil. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından başarıyla çıkmış olan Rusya, geçmişten beri oldukça güçlü bir orduya sahip. Haliyle kuzeyin soğuk ülkesi, en teknolojik ordular arasında yer alıyor. Zira teknolojik gelişme olmadan savaşlarda başarılı olmak imkansız.

Sovyetler Birliği sayesinde Rus Silahlı Kuvvetleri, teknoloji konusunda her zaman oyunun bir adım önünde oldu. Nükleer teknoloji alanındaki çalışmaları da bunu sağlıyor. Pek çok ülke, Rusya’nın sahip olduğu nükleer silahların sayısı ve bunların yanlış ellere geçmesi durumunda neden olabileceği konusunda endişeli. Ancak Rusya’yı bu kadar ileri yapan sadece nükleer teknoloji değil.

70 milyar dolarlık yıllık savunma bütçesiyle bu ordu, bazı inanılmaz silah sistemlerine yatırım yapıyor. Örneğin Pantsir–S1, bir korku bilimkurgu filminden fırlamış gibi görünen bir uçaksavar sistemi. Bunu Bora sınıfı güdümlü füze hava aracı takip ediyor. Ayrıca neredeyse görünmez denizaltıları ve dünyanın en iyi jet avcı uçakları gibi yüksek teknolojili savaş gemileri filosu da…

Rusya denildiğinde akla gelen ilk askeri teknolojilerden biri Mig–35 çok amaçlı jet avcı uçağı. Hem havadan havaya savaşta hem de hassas kara saldırılarında etkili. Bir önceki modele göre yüzde 30 daha büyük olmasına rağmen saatte 2 bin 400 km’ye varan hızlara ulaşabiliyor. Mig-35, hem it dalaşı yapabilme, hem de deniz ve su üstü hedeflerini uzun mesafeden imha edebilmenin yanı sıra hava keşif görevlerini de gerçekleştirebiliyor.

Hem kalabalık hem teknolojik: Çin
Çin, şu anda görevdeki 2,3 milyon askeri ile en büyük aktif askeri personele sahip. 129 milyar dolarlık savunma bütçesiyle dünyanın en büyük ikinci bütçesini elinde tutuyor. Bu kalabalık Asya ülkesinde pek çok nükleer silah bulunuyor.

Çin’in 9 bin 150 tankı, 4 bin 788 zırhlı savaş aracı, bin 710 kundağı motorlu silahı ve bin 770 çok namlulu roketi var. Ayrıca 122 taarruz helikopteri, bin 170 avcı uçağı ve 885 sabit kanatlı uçak olmak üzere toplam 2 bin 788 uçak birimi mevcut. 2009’da Çin, bir KJ–200 ve bir J–10 dahil olmak üzere ileri teknolojili 52 askeri silahı tanıttı.

Onlarca savaş uçağı, drone ve benzeri teknolojik ürünü bulunuyor. Ancak ilgi çekici bir silahtan bahsetmek istiyoruz. Köşelerden ateş etmeye yarayan bir silah… İşte Çin, bu silahlarla donatılmış süper askerler geliştirmeye çalışıyor. El bombası fırlatan saldırı tüfekleri, köşe vuruşlu tabancalar ve bıçaklı tüfekler gibi fütüristik bireysel savaş silahlarına sahipler.

Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Global Times, Çin’in aynı anda 10 düşman savaşçıyı alt edebilecek “süper” askerler geliştirdiğini söyledi.

Kapalı kutu olsa da listede: Kuzey Kore
En teknolojik ordular listemizde gelelim Kuzey Kore’ye. Kuzey Kore’nin 5 askeri birimi bulunuyor. Bunlar; hava kuvvetleri, deniz kuvvetleri, kara kuvvetleri, stratejik füze kuvvetleri ve özel operasyonlar. Ülke, bir milyondan fazla insanla en büyük aktif görev sayılarından birine sahip. Ayrıca yedekte 8 milyon insan da bulunuyor.

Kuzey Kore çok sayıda gelişmiş silah üretiyor. İşin kötüsü bunları kullanmaktan da hiç korkmuyor. Bu silahlar hem nükleer hem de kimyasal silahlar. Yoksullukla boğuşmasına rağmen, askeri savaş için dünyanın en donanımlı ülkelerinden biri.

Kuzey Kore de bir dizi nükleer silah geliştiriyor. Ülkenin yıllık olarak ürettiği silah sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte sayının oldukça yüksek olduğu ileri sürülmekte.

En teknolojik ordular arasında Avrupa’dan Fransa
Fransa’nın 65,9 milyonluk bir nüfusu var ve 28,8 milyon insan silahlı kuvvetler için uygun görünüyor. Şu anda Fransa ordusunun360 bin kişilik aktif bir askeri gücü var. Ayrıca ordu, 58 milyar dolarlık bir savunma bütçesine sahip. Bu yüzden ülkelerini savunmak söz konusu olduğunda para bir sorun değil.

Avrupa’nın güçlü ekonomilerinden Fransa’nın ülke savunmasına hazır binlerce silahı var. Örneğin, toplam 7 bin 290 zırhlı savaş aracı, 423 tankı, 60 çok namlulu roket sistemi ve 149 kundağı motorlu silahı bulunuyor. Ayrıca Fransa’nın 287 savaş uçağı, 561 helikopter ve 270 sabit kanatlı saldırı uçağı olmak üzere bin 203 askeri uçağı var. Bununla birlikte, 43 adet taarruz helikopterine de sahip.

Ülke sürekli olarak cephaneliğine eklemek için yeni silahlar üzerinde çalışıyor. Fransa, ülkede üretilen birçok uçak ve tankla Avrupa’nın en büyük askeri endüstrilerinden biri. Fransa ordusu, Soğuk Savaş’tan sonra ülke kendi nükleer gücünü silolar, denizaltılar ve uçak üretimi ile tasarladığında çok güçlü hale geldi.

Fransa ordusu, 14 Temmuz 2019’da Bastille Günü kutlamalarında son teknoloji silahlarını tanıttı. Askerler, insansız hava araçları tehdidine karşı geliştirdikleri Nerod F5‘i gösterdi. Nerod F5, İHA’ların kumanda ile arasındaki iletişimi kesmeye yönelik geliştirilen bir mikrodalga sinyal bozucu silah.

Ayrıca Zapata şirketinin CEO’su Franky Zapata da geliştirdiği jet motoruyla havalanarak muazzam bir uçuş yaptı. Elindeki boş silah ile saatte 180 kilometre hıza ulaştı.

Listenin devamına eklenmesi gereken ülkeler arasında Birleşik Krallık, Türkiye, Almanya, İtalya, İran, İsrail ve Japonya gibi pek çok ülke bulunuyor. Ancak başlıca en teknolojik ordular yukarıda kısaca açıkladığımız 5 ülkeydi. Ayrıca Hindistan, Endonezya, Güney Kore de yer alıyor.

kaynak.shiftdelete.com