İşlemci sıcaklığını nasıl ölçülür?

Spread the love

İşlemciler, ister hava ister sıvı olsun, ısınması nedeniyle bir nedenle bir soğutma çözümüne ihtiyaç duyar. Çoğu masaüstü işlemcisi yük altında 50-70 derece aralığında çalışır. İyi soğutma ve dikkatle uygulanan termal macun kombinasyonu CPU’nuzu bu aralıkta tutar.

Eğer hız aşırtma yapıyorsanız 80 derece veya daha yüksek bir sıcaklık görmeniz mümkündür. Ancak bu durum yüksüz kullanım için geçerli değil. Peki, aksi bir durumun olup olmadığını tespit etmek için işlemci sıcaklığınızı nasıl kontrol edebilirsiniz?

Bilgisayar sıcaklığı nasıl test edilir?
Bilgisayarınızın işlemcisinin çok ısınıp ısınmadığını görebilmek için birçok program vardır. Bilgisayarınız, oyunlarda kasma ve çökme gibi belirtileri gösteriyorsa bu tür programlar ile birlikte sorunu belirlemenizde yardımcı olabilir.

Bu programlar ile birlikte işlemci sıcaklığını, işlemci yükünü, voltajını ve daha birçok sistem ayrıntısını gösterebilen birkaç program mevcuttur. Bazı programlar ile birlikte en iyi performans için sisteminizin fan hızını otomatik olarak ayarlayabilirsiniz. Önerdiğimiz programlar işletim sistemine ve sizin aradığınız gereksinime göre değişkenlik gösterebilir.

Windows bilgisayarlar için sıcaklık izleme programları
SpeedFan: Bilgisayarınızın dahili sensörlerini kullanarak fan hızlarını, voltajı ve işlemci sıcaklığını izlemenin yanı sıra sabit diskinizin sıcaklığını da ölçebilirsiniz. Hafif bir uygulama olmasının yanı sıra elle fan kontrolü ve anlaşılması kolay grafikler sunar.

Real Temp: Tüm İntel tek çekirdekli, çift çekirdekli, dört çekirdekli ve Core i7 işlemciler için tasarlanan bir sıcaklık izleme programıdır. İşlemcinizin sıcaklığını ve yükünü görüntülemenin yanı sıra size işlemcinizin güvenli olan maksimum sıcaklık oranını da gösterir.

CPU Thermometer: Bu program ile birlikte her işlemci çekirdeğinin sıcaklığını, işlemcinizin genel sıcaklığını ve diğer birkaç ayrıntıyı da grafik listesinden görebilirsiniz.

Core Temp: Core Temp yazılımı birçok işlemci modelini destekler ve Windows bildirim paneli kısmında her bir çekirdeğin sıcaklığını gösteren bir belirten bir logo görebilirsiniz. Kritik bir sıcaklığa ulaştığınız zaman sizi uyaran program, aşırı kullanışlı bir koruma özelliği barındırır. Bu program ile birlikte işlemci sıcaklıklarını ayrıntılı bir şekilde görebilir, bellek kullanımı ve diğer ayrıntıları ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra işlemcinizi test etmek için bir bölüm vardır.

GNU/Linux ve Mac bilgisayarlar için sıcaklık izleme programları
Linux kullanıcıları, lm_sensors paketi aracılığıyla bir kabuk isteminden işlemci sıcaklığını okuyabilir. Sadece paketi kurup, sisteminizde komutu çalıştırmanız yeterlidir. Bilgisayarınızda Intel Core işlemci varsa Intel Power Gadget aracını da kullanabilirsiniz.

Mac kullanıcıları ise App Store üzerinden System Monitor programını indirmelidir. System Monitor, menü çubuğunda bulunan bir macOS paketidir. İşlemci sıcaklığına ek olarak, işlem yükünü, bellek tüketimini, disk etkinliğini, depolama alanını ve birçok özelliği de görüntüler.

İdeal işlemci sıcaklığı nedir?
Bilgisayarınızdaki Intel veya AMD işlemcinin maksimum sıcaklık özelliklerine bakabilirsiniz ancak çoğu işlemci için maksimum sıcaklık 100 derecenin üzerinde olmamalıdır. Zira bu değere ulaşamadan büyük bir ihtimalle sisteminiz kilitlenip, kendi kendine kapanacaktır.

SpeedFan sıcaklık izleme programındaki ideal işlemci sıcaklığı ise boştayken 50 derece ve altı olmasıdır. Tabii günümüzde çıkan birçok işlemcinin daha yüksek sıcaklıklarda bile rahat bir şekilde çalışabildiğini hatırlatalım.

Eğer bilgisayarınız çok ısınıyorsa etrafındaki hava akımını koruyun, sisteminize aşırı O.C (overclock) işlemi uygulamayın. Ayrıca eğer kasanız iyi değilse ve hava almıyorsa, ya da işlemci fanınız aşırı iyi değilse daha iyi modellere yönelebilirsiniz.

kaynak.shiftdelete.com