Kripto para madenciliği mi? Kripto para borsası mı?

Spread the love

Kripto para madenciliği mi? Kripto para borsası mı? Siz olsanız hangisini seçerdiniz. Günümüzün gündemden düşmeyen konusu kripto para kazanmanın en kolay yolu herhangi bir kripto para borsasından fiziksel para karşılığı sanal para elde etmek mi? Yoksa mining yani kripto para madenciliği yaparak kazanç elde etmek mi? Bu yazımızda Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para yatırımcılarının merak ettiği kripto para borsası mı? Mining mi? sorusunu cevapladık.

Bilindiği üzere bir kripto para sahibi olmanın en kolay yolu herhangi bir borsa aracılığı ile yatırdığınız fiziksel tutar karşılığında sanal para elde etmek. Ancak bu işin birde mutfağı yani teknik kısmı var. Bazı kişiler bir borsa aracılığı ile kripto para almak yerine madencilik yaparak kripto para kazanmayı tercih ediyor.

Kripto para madenciliği ciddi yatırımlar gerektiriyor mu?
Tercihini dijital para madenciliğinden yana kullanan kişiler, yüksek güçlü donanım yatırımları ile birlikte yazılımsal işlemler gerçekleştirerek yani en temel tanımıyla, özel yazılım ve donanımlara sahip cihazların, karmaşık problemleri çözerek kripto para üretmesi ya da para transferini onaylayıp ortak deftere işlemesinin ardından yeni kripto para ile ödüllendirilir.

Elbette seçilen madencilik türüne göre kripto para birimine ve fiyatlara bağlı olmakla birlikte kripto para madenciliğinden kar elde etmek zaman alıyor. Bir donanım satın alıp maliyetini amorti etmesini veya bulut madenciliği için ödenen ücretlerin karşılığını vermesi için uzun süreler beklemek gerekiyor.

Kripto para madenciliği türleri
ASIC Madenciliği
‌‌ASIC yani Uygulamaya Özel Entegre Devreler, madencilik odaklı sistemlerdir. İçlerindeki yazılım ve özel donanımlar, bu devreleri madenciliği gerçekleştirmek üzere özel donanım haline getiriyor. Ancak çok sayıda işlemciden oluşan ASIC cihazlar; yüksek hesaplama kapasitesine sahip olmalarına rağmen çok enerji tüketiyor. Bu nedenle ASIC cihazlar ile madencilik yapan madenciler; elektrik tüketimini karşılayacak güçlü elektrik altyapılarına ihtiyaç duyuyor.

Ek olarak Bitcoin, Litecoin gibi İş Kanıtı (Proof of Work) madenciliği tabanlı kriptoparalar yüksek hesaplama kapasitesi ihtiyacı nedeniyle artık sadece ASIC madencilik cihazları ile üretilebildiğini belirtelim.

GPU Madenciliği
Bilindiği üzere bilgisayarların ekran kartlarının işlemcileri Grafik İşlemci Birimi (GPU) olarak adlandırılıyor. GPU madenciliği de, ekran kartlarının işlemcileri hesaplama yapılarak işlemlerin doğrulandığı madencilik türü olarak nitelendiriliyor.

Grafik kartlarının işlemcileri, bilgisayarların işlemcilerine göre çok daha güçlü ve hesaplama odaklıdır. Bu nedenle Ethereum, Zcash gibi İş Kanıtı madenciliği tabanlı kriptoparaların işlemlerinin doğrulanmasında grafik kartları kullanılıyor.

Ekran kartları, ASIC cihazlara göre çok da uygun fiyatlıdır. Bu yöntemde madenciler “Rig” adı verilen birçok ekran kartının bir araya getirilmesiyle oluşan cihazlar kullanıyor.

‌CPU Madenciliği
CPU, yani merkezi işlem birimi (işlemci) ile de madencilik yapmak mümkün. Ayrıca evlerde kullanılan bilgisayarlara bir madencilik yazılımı kurarakta kolaylıkla ‌CPU madenciliği yapılabiliyor.

Ancak günümüzde bu yöntem, diğer yöntemlere göre çok düşük performanslı olması sebebiyle kullanılmıyor. Artık popüler kriptoparaların büyük çoğunluğu için işlemcilerle madencilik yapmak imkansız hale geldi.

Bilgisayar işlemcileri artık iş kanıtı madenciliğinde kullanılmak yerine; Hisse Kanıtı (Proof of Stake – PoS) madenciliğinde kullanılıyor. Bu madencilik türünde, yüksek hesaplama gücüne gereksinim duyulmadığı için madencilik yazılımının çalışır halde olması ve cüzdanda gelir elde etmeye yeterli miktarda kripto para olması yeterlidir.

Bulut Madenciliği
Bulut madenciliği, genelde kripto para madenciliği yapmak isteyenler için avantajlar sunuyor. Yeterli donanım, bilgi birikimi olmayanlar için sunulan alternatif bir madencilik hizmeti olarak biliniyor. Madencilik yapmak isteyen kullanıcılar, bulut madencilik servislerinden işlemci gücü kiralar. Ve bu işlem gücünü, istedikleri madencilik havuzuna yönlendirerek yapabilirler.

Bulut madencilik servisleri, dönemlik kontratlar ile farklı kazım türleri için işlemci gücü kiralıyor. Ve donanım, yazılım, soğutma, bakım, gibi farklı maliyetleri göz önünde bulundurarak kullanıcılarla çeşitli kontratlar sunuyor. İşletme maliyeti için ücret ödenen kontratlar pahalı görünse de madencilik gelirleri de ona göre oluyor.

Daha düşük ücretli ve işletme maliyetlerinin bir kısmının madencilik gelirleriyle karşılandığı kontrat paketlerinde ise madencilik gelirleri daha da azalıyor. Diğer madencilik türlerine göre daha düşük maliyetli görünmesine rağmen bulut madencilik yöntemini tercih eden kullanıcıların kar edebilmesi her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Kripto para madenciliği ikinci tercih
Hem teknik açıdan hem de maliyet açısında oldukça uğraştırıcı olan kripto para madenciliği; çoğu insan tarafından uzak durulan bir yöntem olmakla birlikte çok ciddi kullanıcılarının olduğu bir alan.

Teknik açıdan ve maddi açıdan uğraşmak istemeyen kullanıcılar; tercihini kripto para madenciliği yerine borsalardan yana kullanarak, güvenli ve hızlı sanal para alım satım işlemi gerçekleştiriyor. Halihazırda piyasada hem yerli hem de yabancı birçok borsa bulunuyor.

Bu borsalar genel anlamda aynı amaca hizmet etseler de barındırdıkları altcoinlere göre birbirlerinde ayrılabiliyorlar. Kullanıcılar da almak istedikleri altcoinlere göre borsa tercihinde bulunabiliyorlar. Elbette borsa seçiminde şirketin sağladığı güvence de büyük önem arz ediyor.

kaynak.shiftdelete.com