NASA’nın Mars görevine gönderdiği keşif aracı Curiosity, robot kolunda yer alan MAHLI (Mars Hand Lens Imager) tarafından çekilen öz çekim görüntüsünü yayınladı.
899 kg ağırlığına sahip olan Curiosity, 1976 yılında başarılı bir şekilde Mars’ta keşif yapan Viking 1 ve Viking 2 robotları gibi Radyoizotop termoelektrik jeneratöründen güç alıyor. Keşif aracında 2.1 metre uzunlukta ve üzerinde beş farklı parça taşıyabilen ve etrafında 350 derece dönebilen uzun bir kolu bulunuyor.
Curiosity, Mars görevinden öz çekim paylaştı
Görevinde 3303 Mars gününü geride bırakan Curiosity keşif aracından toplam 81 görüntü alındı. Alınan görüntüler arasında en dikkat çekici olanı ise NASA tarafından paylaşılan öz çekim oldu.
Curiosity, NASA’nın Mars Bilim Laboratuvarı misyonunun bir parçası olarak geliştirildi. Mars’ta Gale kraterinde keşifte bulunan otomobil büyüklüğündeki keşif aracı, 6 Ağustos 2012’de gezegene iniş yaptı.
Azami hızı 0,14 km/s olan Curiosity, 2,5 milyar dolarlık ar-ge çalışmasının sonucunda ortaya çıktı. Mars iklimini ve jeolojisini inceleyen keşif aracı, Mars’ta daha önce yaşam olup olmadığını da araştırmak için kullanılıyor.
Öz çekimde Curiosity keşif aracının arkasındaki kaya yapısına Greenheugh Alınlığı adı veriliyor. Aracın sağında bulunan tepeye ise 2021 yılının başlarında ölen astrobiyolog olan Rafael Navarro-Gonzalez için Rafael Navarro Dağı adı verildi.
kaynak.shiftdelete.com