Nintendo’nun açtığı davada şaşırtan sonuç

Spread the love

Nintendo tarafından yaklaşık 2 yıl önce korsan bir site olan RomUniverse’nin kurucusuna karşı açılan dava sonuçlandı. Davanın sonunda ise Nintendo’ya 2.1 milyon dolarlık ödeme yapılması kararı alındı. Ancak bu ödeme, bilinenden çok daha farklı olacak.

Mahkeme, sitenin zaten kapatıldığını belirterek kalıcı bir ihtiyatı tedbiri reddetti. Ancak Nintendo, mahkemenin verdiği bu kararı tekrar gözden geçirmesini istiyor. Çünkü RomUniverse’in yeniden başlatılabileceğine dair işaretler var.

Nintendo, kazandığı dava için aylık 50 dolar ödeme alacak
Nintendo, korsan sitelere ve hizmetlere karşı düzenli olarak yasal işlem başlatıyor. Oyun şirketi, RomUniverse de dahil olmak üzere korsan oyunlar sunan birkaç siteye iki yıl önce dava açtı. Filmler ve kitaplar da sunan bu site, büyük çevrimiçi telif hakkı ihlaliyle karşı karşıya. Üstelik Nintendo, sitenin ayrıca premium özelliklere erişim için kullanıcılardan ücret aldığını söyledi.

Los Angeles’ta oturan internet sitesinin sahibi Matthew Storman, bu iddialara açıkça katılmadı ve bir avukat olmadan kendini mahkemede savunmaya karar verdi. Onun görüşüne göre, site herhangi bir yasayı ihlal etmiyordu. Bu sebeple mahkemeden davayı reddetmesini istedi. Ancak Storman, milyonlarca dolarlık tazminat ile karşı karşıyaydı.

Geçen yaz Nintendo’nun hukuk ekibiyle yapılan görüşmelerden sonra Storman, siteyi kapatmayı kabul etti. Nintendo bu durumdan memnun kalsa da dava devam etti. Şirket, kısa süre içerisinde harekete geçti ve milyonlarca dolar tazminat talep etti. Davanın sonucunda ise 2.1 milyon dolarlık ödeme yapılmasına karar verildi. Ancak işin ilginç tarafı bu ödeme, aylık 50 dolarlık taksitlere bölündü. Bu da Storman’ın, 3.525 yıl boyunca Nintendo’ya her ay 50 dolar ödemesi anlamına geliyor.

Ancak Storman, bu ödemeyi yapmadı. Bu yüzden Nintendo, mahkemeye verdiği kararı gözden geçirmesi gerektiğini önerdi. Nintendo’ya göre Storman’ın aylık 50 dolarlık mütevazi bir ödemeyi bile yapmaması, kalıcı bir ihtiyati tedbir gerektiriyor.

kaynak.shiftdelete.com