Robotik Paketleme

Spread the love

İnsanlara ürün sunan işletmeler seri üretim yaparak talepleri karşılamaya çalışıyor. Üretilen bir ürünün alıcıya ulaşması ise ambalaj ve paket aşamalarından sonra gerçekleşiyor. Paketleme işlemlerinin insan gücüyle yapılması zaman kaybına ve üretim hızının düşmesine neden oluyor. Ancak son yıllarda üretilen ürünler için robotik çözümlerin bulunması sorunları çözüyor.

Robotik Paketlemenin Özellikleri

Fabrika ve üretim tesislerinde üretilen ürünlerin ambalajlanması, paketlenen ürünlerin kutulara yerleştirilmesi veya depolanması için geliştirilmiş robotlara paketleme robotu ve yapılan işleme ise robotik paketleme deniyor.

Robotik paketlemenin en önemli özelliği paketlemeyi yapacak robot sistemlerin son teknolojiyle üretilmiş olması oluyor. Ayrıca robotik eller ve ataçmanların kullanılması ürünlerin tutulması ve pakete yerleştirilmesini kolaylaştırıyor.

Paketleme robotlarında yük kapasitesi değişiyor. Böylelikle işletmeler ürettikleri ürünleri dikkate alarak robotu seçebiliyor. Yük kapasitesinin yanı sıra hız ve hareket hassasiyeti modellere göre değişiyor.

Robotik Paketlemenin Uygulama Yöntemleri

İşletmelerde robotik paketlemenin uygulanma yöntemleri farklılık gösteriyor. Ürün türleri, paketleme ürünleri, ürün adetleri ve paketleme şekilleri uygulama yöntemlerinin değişmesini sağlıyor. Ayrıca yapılacak ürün paketlemenin birincil, ikincil ya da üçüncül paketleme olarak adlandırılması uygulama şeklini değiştiriyor.

Robotik paketlemede uygulama yöntemleri rastgele yerleştirme, kolileme, paletleme, depolama ve tavadan boşaltma olarak 5 farklı gruba ayrılıyor. Rastgele yerleştirme paketleme robotların en kolay uygulama çeşidini oluşturuyor.

Bu işlemde ürünler rastgele dizilmiş halde bulunuyor ve robot eller ürünleri alarak ambalaj içerisine rastgele yerleştiriyor. Kolileme yönteminde ambalajı geçirilen ürünlerin kolilenmesi sağlanıyor. Bu aşamada robot makineler kullanılarak kolilemeyi hızlı şekilde yapıyor.

Paletleme uygulamasında ürünlerin doldurulduğu koliler veya paketler paletlere yerleştiriliyor. Bu işlemde de robotlardan yararlanılıyor. Bu da hem insan gücünün kullanılmasını engelliyor hem de kolilerin daha kolay taşınmasını sağlıyor.

Robotik Paketlemenin Kullanım Alanları

Robotik paketlemenin tam otomatik veya yarı otomatik robotlarla yapılması mümkün oluyor. Robotların iki farklı türde olması kullanım alanını olumsuz etkilemiyor. Ayrıca bu yöntemin avantajlı olması kullanım alanlarının artmasını da sağlıyor.

Robotik paketlemenin kullanım alanları arasında şunlar bulunuyor; gıda, otomotiv, elektronik, lojistik, e ticaret, kimya, boya, makine, tekstil, ilaç, metal işleme ve yem sanayisidir.

Robotik Paketlemenin Avantajları

Son yıllarda endüstriyel alanda sıkça kullanılmaya başlayan robotik paketlemenin işletmeler için sağladığı avantajlar bulunuyor.

Bu avantajlar;

  • Ürünlerin hızlı paketlenmesini sağlıyor.
  • Paketleme işçisi ihtiyacı azalacağından işçi maliyeti de azalmış oluyor.
  • Ürün türü veya şekline göre çalışma imkanı bulunuyor.
  • Güvenlik testleri üretim aşamasında uygulandığından güvenlik sorunu yaşanmıyor.
  • Ürün sayılarının ölçülmesine yardımcı oluyor.
  • Seri üretimde verimlilik sağlıyor.
  • Ürünlerin el değmeden hijyenik şekilde paketlenmesini sağlıyor.
  • Güçlü tasarım ve parçaları sayesinde uzun yıllar kullanılabiliyor.

Paketleme robotu üretimi, kurulumu ve entegrasyonu üzerine çalışan iyi bir firma bulunduğunda avantajları elde etmek kolaylaşıyor. Bu aşamada işletmelerin ihtiyaçlarını dikkate alması ve buna uygun robotik çözümlere yönelmesi gerekiyor.

Robotik Paketlemenin Entegrasyonu

Paketleme robotları fabrika ve işletmelerinin üretim sistemlerine entegre edilerek kullanılabiliyor. Başarılı entegrasyonun sağlanabilmesi için robotların işletme ürünlerinin paketlenmesi veya kolilenmesi gibi ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanması gerekiyor. Böylelikle sisteme entegre edilerek üretimin ardından hızlı paketleme yapılabiliyor.

Üretim sistemine robot makinelerin montajının yapılması gerekiyor. Bunun için otomasyon elemanlarının doğru montajı yapması önem taşıyor. Ayrıca bu makinelerin programlar vasıtasıyla istenilen işi yapması mümkün olduğundan programlama işleminin eksiksiz yapılması gerekiyor.