Sözel ve Sayısal Mantık Soruları

Spread the love

Hayatımızın pek çok anında sorularla yaşarız. Geleceğe dair planlarımız üzerine ya da günlük hayatımızda neyi, nasıl yapacağımızı düşünerek birçok sorunun içerisinde kalırız. Özellikle eğitim hayatımızın başlaması ile birlikte özel hayata dair soruların yerini bilgiye dayalı sorular almaktadır. Eğitim aldığımız öğretmenlerimize karşı bizlerin mantık soruları ile başlayan, öğretmenlerimiz tarafından sınanmak amacıyla karşılaştığımız sorulara kadar pek çok testin içerisinde bulunuruz. Öyle ki kimi zaman bu soruları bilgiye dayalı olmuş olsa mantığımızın elverdiği ölçütte çözmeye çalışırız.

Mantık Soruları Ne İşe Yarar?

Pek çoğumuzun çocukluğundan ya da öğrencilik yıllarından hatırladığı, birbirlerine sorduğu mantık soruları da vardır. Arkadaşlarımız ile yarışa girdiğimiz, birbirimizi testlere soktuğumuz bu sorular, kimi zaman eğlenceli bir yapı haline de gelmekteydi. Arkadaşlarınız ile keyifli zamanlar geçirmek adına birbirinize soracağınız mantık soruları, zihninizin de gelişimine katkı sağlayacaktır.

Zihninizin, doğrudan cevap veren bilgi topluluğundan, cevabı bulmak için düşünme yoluna gitmesine imkân tanıyacaktır. Böylelikle de zihninizin derinliklerini de zorlayacak ve zihninizi geliştirme imkânı da bulacaksınız. Aynı zamanda kişilerin bu sorular karşısında kendi zekâ seviyelerini görme şansları da olacaktır. Düşüncelerinizi ne denli ilerletebileceğinizi ya da hangi yollardan doğru cevaba gidebileceğiniz göreceksiniz.

Tüm bunların yanı sıra mantığınızın hangi tür sorulara karşı gelişim göstereceği ve nasıl çalıştığını da keşfedeceksiniz. Zihinsel gelişime katkısı ve etrafınızdaki insanlarla eğlenceli bir ortamı yakalamak için mantık sorularının kaçınılmaz bir alternatif olarak karşımıza çıktığını söyleyebilir. Aynı zamanda mantık sorularının her yaş grubuna da hitap eden bir yapısı vardır. Mantık sorularının eğlenceli bir aktivite olarak arkadaş ortamında kullanılması dışında, sınavlarda da karşımıza çıkan yapıları vardır. Özellikle üniversiteye giriş sınavları gibi ÖSYM’nin yaptığı sınavlar ya da akademik seviye belirlemek amaçlı yapılan sınavlarda mantık soruları sık sık tercih edilir. Sorular hazırlanma şekillerine göre sözel mantık ve sayısal mantık olarak ayrılmaktadır.

Sözel Mantık Soruları

Daha çok sınavların Türkçe bölümünde karşımıza çıkan mantık sorularıdır. Mantık soruları, bir nevi doğruyu bulma yolundaki düşüncelerimizin yöntemidir. Düşüncelerimizden hareketle mantığımızı çalıştırarak doğru sonuca ulaşırız. Mantık için genel olarak bu düşünceler, sayısal nitelikmiş gibi gelse de sözel mantıkta da düşüncelerimiz harekete geçer. Türkçe bölümünde yer almasından hareketle, sözel mantık için okuduğunu algılamak çok önemlidir. Sorulan sorunun içerisindeki bilgiler bize doğru cevaba ulaşmada kılavuzluk edecektir. Ayrıca sözel mantık soruları, verilen bilgiler arasında bağ kurma, anlamlandırma ve bilgiyi sınıflandırma açısından zihnimizi geliştirecektir. Genel anlamıyla sözel mantık soruları, herhangi bir konunun sayısal niteliğini bilmektense verilen bilgiler arasında anlamsal yorumlar yapabileceğimiz ve bu yorumlarla birlikte düşüncelerimizi harekete geçireceğimiz sorular olmaktadır.

Sözel mantık soruları genelden özele gidilerek hazırlanmıştır. Soruları çözümlerken de bu gidişatı takip ederek, verilen bilgiler arasında mantıklı yorumlar çıkarmalısınız. Kimi zaman seviyeyi zorlaştırmak için gereksiz bilgiler de soruların içerisinde yer alır. Önemli olan işinize yarayacak ve yorum yapabileceğiniz bilgilerle, yöntemlerinizle cevaba ulaşmaktır. Verilen bilgiler sayısal nitelikte olsa da aralarındaki mantıksal yorumu çıkarmak önemlidir.

mantık soruları ile zeka gelişimi

Sayısal Mantık Soruları

Sayısal mantık sorularının, sözelden farklı olarak en büyük özelliği sayısal veriler barındırmasıdır. Matematik bölümünde karşımıza çıkan sayısal mantık soruları, anlatım içerisindeki sayısal verilerden hareketle doğru cevaba ulaşmaktır. Genelde matematik konularından olan, fonksiyon, problem, geometri gibi konularda karşımıza çıkar. Çözümlerindeki ilk hedefimiz soruyu doğru okumaktan gelir. Verilen bilgileri sırasıyla soru içerisine yerleştirerek cevaba gitmeliyiz. Bunu yaparken ihtiyacımız olan, bilmemiz gereken sayısal verileri doğru alanlara yerleştirmektir. Böylelikle cevaba bulmaya yönelik yöntemlerimizde herhangi bir sorunla karşılaşmayız.

Sayısal ve sözel alanda mantık sorularını doğru çözüme kavuşturabilmek için öncelikle okuduğunu anlamak gerekir. Anlaşılamayan sorular, yanlış cevapları da beraberinde getireceğinden önce anlamaya yönelik bir kontrol yapılmalıdır. Bu aşamada dikkat becerilerini güçlendiren zeka oyunu MentalUP’tan yardım alabilirsiniz.

Dikkat Geliştirme Uygulaması MentalUP’ı dene!

Dikkat becerilerinin gelişimiyle birlikte zeka ve mantık sorularını daha çabuk anlama ve çözümleme becerisi kazanma şansı elinizde.