Yapay zekanın yerini dolduramayacağı meslek dalları

Spread the love

Geçtiğimiz hafta yaptığımız derlemede, yapay zekanın yakın gelecekte yok edebileceği mesleklerden bahsetmiştik. Özellikle gençlerin kariyer planı oluştururken teknolojinin, bulunacakları sektörü nasıl etkileyeceğini bilmesi gerekiyor. Eğer yapay zekanın gerçekleştiremeyeceği, her zaman insanların yapacağı meslekleri merak ediyorsanız işte yapay zekanın yok edemeyeceği meslekler…

Yapay zekanın yok edemeyeceği meslekler
Listedeki meslekleri kendi öngörülerimize göre hazırladık. Yapay zeka hala bir bebek gibi olduğundan, ilerleyen yıllarda saydığımız meslek grupları için akıbet değişebilir. Eğer 2021 yılı için öngörülerimizden bahsedecek olursak listemizdeki mesleklerin yapay zeka tarafından yok edilmesi pek mümkün değil.

İnsan kaynakları uzmanlığı

Yapay zekanın yok edemeyeceği meslekler
Yapay zeka ne kadar akıllı olursa olsun insanları anlayacak üstünlüğe ulaşması yakın gelecekte mümkün değil. Karşıdaki insanın duygularını ve düşüncelerini anlamak, insana özgü bir davranıştır. İnsan kaynakları uzmanları işe alım yaparken CV incelemek dışında bir takım marifetlerini de hissettirmeden sergiler. Eğer şu an tüm işi yapay zeka yapabilseydi sadece CV’yi inceleyip aday seçerdi. Ancak bir iş alımı yaparken CV dışında yüz yüze iletişim de kritik önem taşır. Bu yüzden yapay zeka, insan duygularını anlamada bir uzman olmadığı sürece insan kaynakları uzmanları işsiz kalmayacak.

Yazarlar

Yapay zekanın yok edemeyeceği meslekler
Benim için iyi haber; yazarlık türlerine göre ayrılsa da duygular içerdiği için makine yığınlarının pek de yapabileceği bir iş değil. Daha önce uzmanlar haber editörlüğü gibi yoruma ihtiyaç duyulmayan içerikleri yapay zekaya yazdırabilmişti. Ancak yazarın kendi yorumunu ve duygusunu kattığı içeriklerin yazılması için gerçek bir insan gerekli olacaktır.

Avukatlık

Muhtemelen yapay zeka hiçbir zaman avukatların yerini tutamayacak. Bu meslek grubunda zekanın yanı sıra insanın insanı anlamasıyla yapılan öneriler de çok önemli. Yapay zeka sadece kanunları saniyesinde tarayıp durumu müvekkilin lehine anlatabilir, ancak bu yeterli değil. Çünkü yapay zeka, hakime son derece ham bir bilgi sunabilir ve ikna edici pek bir yorum katamaz. Avukatlar ise işin içine kendi marifetlerini katarak hakimi ikna edebilir.

İş geliştirme yöneticiliği

CEO olarak da tabir edebileceğimiz bu pozisyon, her zaman en tepede olacak. Şirkette ne kadar yapay zekaya ihtiyaç olduğunu bile belirleyen CEO’nun yerini bir yapay zekanın alması işleri garipleştirir. Eğer bir şirketteki CEO görevini bile yapay zeka yapabiliyor olsaydı bu şirket kimin için var olacaktı? Makinelerin otomasyon haline getirdiği bir şirket, insan zekasından da yararlanmadığı için verimli işler yapamayacak.

Psikolog

Psikolog
Listemizdeki diğer meslek grupları gibi yapay zekanın bu meslek dalının yerini dolduramama sebebi insanları anlayamaması. Ancak tek neden bu değil, yapay zekanın bu mesleğin yerine geçememesinin nihai sebebi insanlar olabilir. Çünkü insanlar duygusuz, sadece 0 ve 1’leri yorumlayan son derece mantıksal bir nesneden tavsiye almak istemeyecektir. Başka bir deyişle “samimi” bulmayacaktır.

Yazılım geliştiriciliği

Bazı insanlar, yazılımcıların yapay zekanın yaratıcısı olduğunu düşünse de durum pek öyle değil. Bunun en büyük örneği geçen yıl kod yazabilen yapay zekalar görmemiz oldu. Ancak yazılım geliştiriciliği pek çok alt dala ayrılmakta. Büyük ihtimalle yapay zeka kodlayabilen yazılımcıların yeri asla yapay zeka tarafından doldurulamayacak. Ancak web geliştiriciliği ve özellikle insanların tasarladığı sayfaların koda dökülmesi işinin yapay zeka tarafından yok edilmesi son derece olasılık dahilinde. “Eğer onları yenemiyorsanız onlara katılın.”

Grafik tasarımcılık

Grafik tasarımcılığı aynı zamanda ressamlığı da kapsıyor. Sanat her zaman insana özgü bir iş oldu, bazı insanlar bunu iş olarak bile yorumlamıyor. Grafik tasarımcılığı şu sıralar bizim günlük hayatta gördüğümüz pek çok şeyi etkileyen bir meslek. Yaratıcılık gerektiren bu işin yapay zekalar tarafından yapılabilmesi pek mümkün değil. Grafik iletişim alanındaki bazı işler yapay zeka tarafından yapılabilse de grafik sanat alanındaki işler, pek de yapay zekaya göre değil.

2021 yılında gördüğümüz kadarı için konuşursak yakın gelecekte bu mesleklerin yok olacağını düşünmüyoruz. Belki de işler tersine döner ve Google Asistan bile sizin yerinize geçmek ister. Bu yüzden tahminlerimiz aklınızın bir köşesinde kalsın; çünkü asıl sonuçları yaşandıkları zaman göreceğiz.

kaynak.shiftdelete.com