YouTube, COVID-19’a karşı geliştirilen aşıların güvenilirliği hakkında bilimsel kanıtlara karşı yanlış bilgiler içeren videolarla savaşmaya devam ediyor. Mart ayında ortaya çıkan raporlarda, YouTube’un Koronavirüs aşıları hakkında yanıltıcı içerikler barındıran 30 binden fazla videoyu kaldırdığı öğrenilmişti. Şirket bu tip videoları yapay zekâ destekli algoritmaları sayesinde tespit ediyor.
Google, YouTube’un yanlış tıbbi bilgilendirme politikasında radikal bir değişikliğe gitti. Söz konusu karar, platform içerisindeki milyonlarca hatta belki de milyarlarca videonun kaldırılmasına yol açacak.
YouTube, onaylanmış tüm aşıları koruma altına aldı
Şimdiye kadar YouTube, COVID-19 aşıları hakkında yanlış bilgiler içeren videoları kaldırıyordu. Google tarafından yapılan açıklamada, onaylanmış ve etkili olduğu tıbbi olarak kanıtlanan tüm aşıların yanlış bilgilendirme politikası kapsamına girdiği duyuruldu. Bugünden itibaren yürürlüğe giren yeni karar, herhangi bir aşıyla ilgili yanıltıcı bilgiler içeren videoların kaldırılmasına yol açacak.
YouTube’un Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Matt Halprin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada yasağın neleri kapsayacağını detaylandırdı. Aşıların tehlikeli olduğunu söyleyen veya otizm gibi kronik hastalıklara yol açacağını iddia eden tüm içeriklerin platformdan silineceğini belirtti.
YouTube’un Küresel Halk Sağlığı Hizmetlerinden Sorumlu Başkanı Garth Graham, yeni kararı alırken sağlık uzmanlarına danıştıklarını belirterek “aşıların güvenliği ve etkinliği konusunda çok fazla bilimsel ittifak var” dedi.
Yeni politika kapsamında istisnalar da olacak
YouTube’un Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Matt Halprin’in açıklamasına göre, bilimsel çerçevede olmak kaydıyla aşı denemeleri, sonuçları vb. konular hakkında yapılan videolara izin verilecek. Ayrıca aşıyla ilgili kişisel deneyimlerin anlatıldığı videolar da kaldırılmayacak. Örneğin bir ebeveyn, çocuğu aşı olduktan sonra başına gelenleri ve yaşadıklarını anlatabilecek.
Halprin’e göre, aşıların etkinliğini bilimsel kanıtlara dayandırmaksızın sorgulayan ve tartışmaya açan videolar kaldırılacak.